Opening Vrijheidscollege 2019: Jonathan Holslag
Kidscollege Dieuwertje Blok 2019
Natascha van Weezel op Bevrijdingsfestival Utrecht 2019
Vrijheidscollege Sinan Can 2019

Charles Groenhuijsen in Nijmegen

Wegens familieomstandigheden wordt het college van Natascha van Weezel op 15 april overgenomen door Charles Groenhuijsen.

Charles Groenhuijsen (1954) is journalist, schrijver, spreker en dagvoorzitter. Hij werkte 25 jaar bij de NOS als correspondent in Washington en presentator voor NOVA. Hij schreef in totaal 10 boeken over Amerikaanse en Nederlandse politiek.

In 2017 publiceerde hij zijn boek ‘Optimisten hebben de hele wereld’, waarin hij aandacht vraagt voor alle dingen die goed gaan in de wereld. Hij reist door Nederland met een theatershow waar hij zijn toehoorders op roept om optimistisch te zijn en te stoppen met somberen. “Het is makkelijk cynisch te zijn over de toekomst maar de nuchtere feiten spreken dat tegen.Nooit eerder in de geschiedenis hebben zo veel mensen in zo korte tijd op zo veel plekken en op zo veel delen van hun leven zo veel invloed gekregen.” Groenhuijsen is een veel gevraagd spreker over politiek, economie en de culturele verschillen tussen de VS en Europa. Groenhuijsen kijkt ook met optimisme naar de wereld en stelt zich de vraag; “Wat kunnen we van elkaar leren?”


Lees hier meer over Charles Groenhuijsen


Over zijn college:

De journalistiek heeft de taak misstanden aan het licht te brengen. Goed nieuws is geen nieuws, en daarom zijn kranten en nieuwsbulletins gevuld met problemen. Dat nieuws vormt onze blik op de wereld. Die is vooral negatief, pessimistisch. Er is niks dat beter verkoopt dan angst. (Sociale) media hebben er hun verdienmodel van gemaakt. Maar de wereld staat er veel beter voor dan we voorgespiegeld krijgen. Er zijn minder gewapende conflicten, er is minder honger, er komen minder mensen om bij natuurrampen. Steeds meer mensen krijgen toegang tot onderwijs en onnoemlijk veel informatie. Dat leidt tot een ongekende positieve ontwikkeling.


Journalisten hebben de verantwoordelijkheid om mensen dit optimistische verhaal te vertellen, de langere termijn ontwikkelingen te beschrijven en de mens niet onnodige angst aan te praten. Een eerlijk verhaal bestaat uit wat er mis is, maar zeker ook wat er goed gaat.


Groenhuijsen beschrijft in zijn college diverse positieve ontwikkelingen in de wereld, en welke rol media zouden kunnen nemen om bij te dragen aan een wereld waarin mensen minder bang zullen zijn.


In de aanloop naar en op 5 mei worden in heel Nederland ruim 40 Vrijheidscolleges gegeven door verschillende sprekers. De Vrijheidscolleges vinden voor de 7e keer plaats en worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Bevrijdingsfestivals en hun regionale partners. Iedere spreker deelt in een college zijn of haar eigen visie op vrijheid. Verleden en heden worden hierbij nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn nog steeds de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘In vrijheid kiezen’ komt terug in de colleges.


Datum: 15 april 2019
Tijd: inloop 19.30 uur, aanvang college 20.00 uur
Locatie: Cultuur op de Campus, Radboud Universiteit, Theaterzaal C, Heyendaalseweg 141, Nijmegen
Vrije toegang, vol = vol