Opening Vrijheidscollege 2019: Jonathan Holslag
Kidscollege Dieuwertje Blok 2019
Natascha van Weezel op Bevrijdingsfestival Utrecht 2019
Vrijheidscollege Sinan Can 2019

Charles Groenhuijsen

Charles Groenhuijsen (1954) is journalist, schrijver, spreker en dagvoorzitter. Hij werkte 25 jaar bij de NOS als correspondent in Washington en presentator voor NOVA. Hij schreef in totaal 10 boeken over Amerikaanse en Nederlandse politiek.

In 2017 publiceerde hij zijn boek ‘Optimisten hebben de hele wereld’, waarin hij aandacht vraagt voor alle dingen die goed gaan in de wereld. Hij reist door Nederland met een theatershow waar hij zijn toehoorders op roept om optimistisch te zijn en te stoppen met somberen.

“Het is makkelijk cynisch te zijn over de toekomst maar de nuchtere feiten spreken dat tegen. Nooit eerder in de geschiedenis hebben zo veel mensen in zo korte tijd op zo veel plekken en op zo veel delen van hun leven zo veel invloed gekregen.”

Groenhuijsen is een veel gevraagd spreker over politiek, economie en de culturele verschillen tussen de VS en Europa. Groenhuijsen kijkt ook met optimisme naar de wereld en stelt zich de vraag; “Wat kunnen we van elkaar leren?”

Over zijn college:

De journalistiek heeft de taak misstanden aan het licht te brengen. Goed nieuws is geen nieuws, en daarom zijn kranten en nieuwsbulletins gevuld met problemen. Dat nieuws vormt onze blik op de wereld. Die is vooral negatief, pessimistisch. Er is niks dat beter verkoopt dan angst. (Sociale) media hebben er hun verdienmodel van gemaakt. Maar de wereld staat er veel beter voor dan we voorgespiegeld krijgen. Er zijn minder gewapende conflicten, er is minder honger, er komen minder mensen om bij natuurrampen. Steeds meer mensen krijgen toegang tot onderwijs en onnoemlijk veel informatie. Dat leidt tot een ongekende positieve ontwikkeling.

Journalisten hebben de verantwoordelijkheid om mensen dit optimistische verhaal te vertellen, de langere termijn ontwikkelingen te beschrijven en de mens niet onnodige angst aan te praten. Een eerlijk verhaal bestaat uit wat er mis is, maar zeker ook wat er goed gaat. 


Groenhuijsen beschrijft in zijn college diverse positieve ontwikkelingen in de wereld, en welke rol media zouden kunnen nemen om bij te dragen aan een wereld waarin mensen minder bang zullen zijn.Kijk in de agenda voor een overzicht van de colleges van Charles Groenhuijsen.