Opening Vrijheidscollege 2019: Jonathan Holslag
Kidscollege Dieuwertje Blok 2019
verschillende visies op vrijheid
Vrijheidscollege Sinan Can 2019

Anousha Nzume en Herman Pleij

Fresku is ziek, Herman Pleij vervangt

 

Helaas: Fresku is ziek en moet zijn Vrijheidscollege afzeggen. Het spijt hem heel erg.

Gelukkig hebben we snel Herman Pleij bereid gevonden zijn plaats over te nemen. Pleij is emeritus hoogleraar en als boeiend verteller regelmatig te gast bij talkshows op televisie. Maandag  vertelde hij op Radio 1 waarom het debat over vrijheid van meningsuiting juist nu zo belangrijk is

 

Het programma wordt nu:

20.00 uur Anousha Nzume

21.00 uur Herman Pleij

 

Herman Pleij

(foto: Esther van Dam)

Hoe vrij mag een mening zijn? Dat is de vraag die Herman Pleij opwerpt in zijn Vrijheidscollege.

Over de vrijheid van meningsuiting zijn we het in een moderne rechtsstaat als Nederland snel eens: dat spreekt vanzelf. En we zijn er trots op dat Erasmus, Coornhert en ook Willem van Oranje daar vroeg voor gepleit hebben. Maar in de praktijk leverde die met de mond beleden vrijheid voortdurend problemen op. En dat is nog steeds zo. Waar liggen de grenzen van deze vrijheid? Waarom verschuiven ze telkens? En wie gaan daarover?

 

Herman Pleij is emeritus hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen. Pleij schreef hier een groot aantal artikelen, essays en boeken over, waaronder recent ‘Moet nog steeds kunnen: op zoek naar een Nederlandse identiteit’ (2016) en het essay ‘Geluk!? Van hemelse gave tot hebbeding’ (2017).

 

 

Anousha Nzume

Foto: Cora Hendriks

Met haar boek ‘Hallo witte mensen’ waarin ze het witte privilege aankaartte, raakte Anousha Nzume in 2017 een gevoelige snaar. In haar Vrijheidscollege gaat zij in op de lange weg die Nederland te gaan heeft als het aankomt op de gelijke behandeling van alle inwoners. Vrijheid van Meningsuiting zou voor iedereen moeten gelden en kan soms pijn doen, zo zegt zij. Maar groeipijn is iets dat hoort bij emancipatie.  

 

Anousha Nzume is actrice, columniste, programmamaakster en schrijfster die in de jaren ’90 te zien was in tv-series als Onderweg naar Morgen en Vrouwenvleugel. Later stond ze op het toneel, onder andere in musicals en solovoorstellingen. Ook presenteerde ze programma’s voor radio en televisie. Ze schrijft de laatste jaren columns in verschillende media. In 2017 verscheen haar boek ‘Hallo witte mensen’ over het witte privilege en andere vormen van racisme.  

 

Datum: 12 april
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Hospitaaldreef 5, 1315 RC, Almere
Toegang gratis, reserveren verplicht