Opening Vrijheidscollege 2019: Jonathan Holslag
Kidscollege Dieuwertje Blok 2019
Natascha van Weezel op Bevrijdingsfestival Utrecht 2019
Vrijheidscollege Sinan Can 2019

Maarten van Rossem

Volgens historicus en Amerikadeskundige Maarten van Rossem zijn onze grondwettelijke vrijheden in gevaar. De grondwet garandeert onze vrijheden maar in de huidige samenleving lijken de kiezer en de politieke partijen te weinig geïnteresseerd in deze fundamenten van de democratie.

Onlangs bleek ook dat veel verkiezingsprogramma’s in strijd zijn met die grondwet.  We zouden onze democratie moeten koesteren, maar door populisme en verkiezingsretoriek gooien we haar te grabbel. Hoe behouden we deze vrijheden en welke lessen trekken we uit de (recente) geschiedenis?

 

Over Maarten van Rossem

Maarten van Rossem was bijzonder hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en ging in 2008 met pensioen. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Het grote publiek kent hem vooral als televisiepersoonlijkheid. Zo is hij regelmatig in actualiteitenprogramma’s te gast als deskundige en is hij jurylid in De Slimste Mens. Naast deze televisieoptredens schrijft hij een column voor het Historisch Nieuwsblad, en heeft hij een eigen glossy, Maarten! genaamd.

 

In 2010 verscheen zijn boek Waarom is de burger boos? Maarten van Rossem over hedendaags populisme waarin hij antwoord zoekt op de vraag hoe het komt dat steeds meer Nederlanders de overheid, het politieke systeem en de maatschappelijke elite als vijand zien. Kapitalisme zonder remmen, over de opkomst en ondergang van het marktfundamentalisme, verscheen in 2011.

 

Maarten van Rossem’s website

Maarten van Rossem op Facebook

Maarten van Rossem op Twitter

 

Op zondag 12 maart spreekt Maarten van Rossem tijdens de opening van de Vrijheidscolleges in TivoliVredenburg. Dit is in samenwerking met Bevrijdingsfestival Utrecht en Culturele Zondagen Uitgesproken Utrecht dat dan tevens plaatsvindt. Check hier het verdere programma. Dit college is uitverkocht.

Culturele Zondag Vrijheidscolleges