Vrijheidscollege Jan Terlouw
Vrijheidscollege Massih Hutak
Vrijheidscollege Lucas De Man
Vrijheidscollege Afshin Ellian
Vrijheidscollege Massih Hutak
Opening Vrijheidscolleges 2018: Femke Halsema
Vrijheidscollege Jan Terlouw
Vrijheidscollege Massih Hutak

Frank Furedi

Frank Furedi is hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Kent, dwarsdenker en auteur van diverse boeken over imperialisme, rassenrelaties, onderwijs, terrorisme en angst.

Furedi vraagt zich af hoeveel vrijheid we willen opgeven om ons veiliger te wanen. De laatste jaren wordt er regelmatig getornd aan onze vrijheden omdat dit onze veiligheid ten goede zou komen. De terrorismedreiging maakt deze roep om inperking van vrijheden alleen maar groter. Dit geldt niet alleen voor onze privacy, maar ook steeds meer voor de vrijheid van meningsuiting. Dit college gaat over deze handel in vrijheden die volgens Furedi onze samenleving niet veiliger maakt. ‘You either live freedom, or you lose it!’

 

Over Frank Furedi

Frank Furedi (Boedapest, 1947) emigreerde na de mislukte opstand van 1956 met zijn familie van Hongarije naar Canada. Hij studeerde vervolgens geschiedenis aan de Universiteit van Montreal. Sinds 1969 woont hij in Groot-Brittannië, waar hij studeerde aan de School of Oriental and African Studies in Londen. Hij haalde daar zijn MA (over de Afrikaanse politiek) en promoveerde op de Mau Mau-opstand in Kenia.

De laatste jaren is Furedi vooral bekend van zijn publicaties over de angst voor risico’s. Hij schreef in 1997 Culture of Fear.  Andere boeken van zijn hand zijn Wasted: Why Education Isn’t Educating en Invitation to Terror: The Expanding Empire of the Unknown, een analyse over de impact van het terrorisme van na 9/11. Zijn recente publicaties On Tolerance: A Defence of Moral Independence en Authority: A Sociological Introduction gaan in op relatie tussen vrijheid en autoriteit. Hij wordt genoemd als  meest geciteerde socioloog in de Britse pers.