Vrijheidscolleges op scholen
Vrijheidscolleges op Bevrijdingsfestivals
verschillende visies op vrijheid
Gesprekken over vrijheid op scholen

Over de vrijheidscolleges

05-05-2014 bevrijdingsfestival 2014 Utrecht

De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei. De lezingen zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt.

 

In 2018 waren de sprekers: Fresku, Jan Terlouw, Femke Halsema, Massih Hutak, Ali Rizvi, Herman Pleij, Afshin Ellian, Anousha Nzume, Joseph Oubelkas, Lucas De Man en Tinkebell. Van 27 maart tot en met 5 mei gaven zij in 11 provincies 41 colleges.

 

De Vrijheidscolleges worden georganiseerd in nauwe samenwerking met elf Bevrijdingsfestivals. Ze vinden plaats in Almere, Amsterdam, Assen, Den Bosch, Den Haag, Emmen, Groningen, Hoogeveen, Leeuwarden, Meppel, Middelburg, Tilburg, Utrecht, Vlissingen, Wageningen en Zwolle. De colleges zijn op een enkele na gratis toegankelijk. Sommige colleges zijn besloten, bijvoorbeeld op scholen.

 

Waar gaat het over?

 

Thema’s zijn vrijheid van meningsuiting, van godsdienst en overtuiging, maar ook honger en tekort en de vrijheid om buiten gevaar te leven. Zaken die relevant zijn voor toen en voor nu. Maar de Vrijheidscolleges zijn er ook om jou te prikkelen en te inspireren: er is interactie en discussie, en ieder zijn mening wordt op prijs gesteld en gerespecteerd.

vrijheidNikos Doulos 9
In 2013 vond de eerste reeks Vrijheidscolleges plaats in Utrecht. Sprekers waren toen Abdelkader Benali, Hans Achterhuis, Kustaw Bessems en Barbara Oomen. In 2014 werden er Vrijheidscolleges georganiseerd in Utrecht, Amsterdam en Den Haag, met Naeeda Aurangzeb, Ewald Engelen, Rob Wijnberg en Monique Samuel als spreker. In 2015 breidde Vrijheidscolleges uit naar Almere, Den Haag, Groningen, Utrecht, Wageningen, Zwolle en diverse plaatsen in Zeeland, met lezingen van onder andere Gerdi Verbeet, Maarten van Rossem, Arend Jan Boekestijn, Jan Jaap van der Wal en Yassin Elforkani. In 2016 waren de sprekers Ancilla Tilia, André Manuel, Henk van Houtum, Jessica Durlacher, Mardjan Seighali, Mostafa Hilali, Vincent Bijlo, Zihni Özdil en Dominee Gremdaat. In 2017 werden de colleges verzorgd door Maarten van Rossem, Sunny Bergman, Eric Corton, Fidan Ekiz, Dolf Jansen, Boris van der Ham, Naema Tahir, Simone van Saarloos en Prem Radhakishun.

 

Op onze videopagina staan de registraties van de afgelopen Vrijheidscolleges.