Opening Vrijheidscollege 2019: Jonathan Holslag
Kidscollege Dieuwertje Blok 2019
Natascha van Weezel op Bevrijdingsfestival Utrecht 2019
Vrijheidscollege Sinan Can 2019

Özcan Akyol in Amsterdam

Fotograaf: Jeroen Nieuwhuis

Özcan Akyol (1984) spreekt recht voor zijn raap en spaart niemand. Hij wordt soms ‘Eus’ genoemd naar het hoofdpersonage uit zijn gelijknamige succesvolle debuut uit 2012. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist van het Algemeen Dagblad, VARAgids, Nieuwe Revu, Helden en diverse regionale dagbladen. Als opiniemaker is hij geregeld te zien in televisieprogramma’s. In 2017 maakte hij de televisieserie ‘De Neven van Eus’ waarin hij op zoek ging naar zijn familie in Turkije. Akyol: “Ik ga geen rekening houden met iemand die te veel naar de Turkse staatstelevisie kijkt of te lang op PVV-fansites zit en alternatieve waarheden doorgeeft en verdedigt. Ik ben daar niet verantwoordelijk voor, mijn verantwoordelijkheid is het om tegenwicht te bieden.”

Over zijn college
Hoewel de vrijheid van expressie als vanzelfsprekend wordt ervaren, zal Özcan Akyol in zijn college laten zien dat de praktijk weerbarstiger is. Hij put uit ervaringen die hij opdeed als auteur, columnist en televisiepresentator. Hieruit blijkt dat toenemend tribalisme in onze samenleving verschillende vormen van vrijheden onder druk zet. Wat opvalt is dat geen enkel groep – links of rechts, atheïstisch of gelovig –  een monopolie op ondermijning van onze vrijheden heeft. De extremen hebben eigenlijk vrij veel gemeen: ze bedienen zich dikwijls van dezelfde methodiek. Dit maakt het werk van kunstenaars, denkers en politici almaar moeilijker. Is onze maatschappij zich hiervan bewust? Misschien wel. De vraagt die daarop volgt en veel interessanter is: vinden we de ondermijning van verworven vrijheden wel écht zorgwekkend?   

In de aanloop naar en op 5 mei worden in heel Nederland ruim 40 Vrijheidscolleges gegeven door verschillende sprekers. De Vrijheidscolleges vinden voor de 7e keer plaats en worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Bevrijdingsfestivals en hun regionale partners. Iedere spreker deelt in een college zijn of haar eigen visie op vrijheid. Verleden en heden worden hierbij nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn nog steeds de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘In vrijheid kiezen’ komt terug in de colleges.

Lees hier meer over Özcan Akyol

Datum: 5 mei 2019
Tijd: 17.15 uur
Locatie: Bevrijdingsfestival Amsterdam – Ketelhuis, Pazzanistraat 4, 1014 DB, Amsterdam

Reserveer hier je kaarten.