Opening Vrijheidscollege 2019: Jonathan Holslag
Kidscollege Dieuwertje Blok 2019
Natascha van Weezel op Bevrijdingsfestival Utrecht 2019
Vrijheidscollege Sinan Can 2019

Rajae el Mouhandiz in Den Bosch

Fotograaf: Charlotte Apituley

Film- en theatermaker Rajae El Mouhandiz (1979) laat zich niet in één discipline beschrijven. In het werk van deze zangeres, componiste, theatermaakster en documentairemaakster speelt het thema identiteit altijd een grote rol. “Ik kijk naar de universele overeenkomsten, niet naar de verschillen,” zegt El Mouhandiz. “Ik wil ontwapenend theater maken voorbij de cultuurclash”. El Mouhandiz brak toen ze vijftien jaar was met haar familie, die haar keuze voor de kunst niet accepteerde. Ze deed in 2013 een TEDx talk over de kracht van identiteit en muziek. In 2019 reist ze door Nederland met haar eerste solovoorstelling Thuis Ontheemd #2. Nummer twee, want het spel is voortgevloeid uit een eerder theaterstuk met dezelfde naam. El Mouhandiz wil de ruimte laten zien die vrouwen mogen en kunnen innemen in de wereld. Ze staat stil bij het geringe aantal vrouwelijke film- en radiomakers, en noemt sterke vrouwen als Aletta Jacobs en olympisch schermster Ibtihaj Muhammad.

Rajae zal in haar college ingaan op de vrijheid die vrouwen mogen innemen om te worden wie of wat ze willen zijn. Daarnaast zal ze vanuit haar rol als kunstenaar ook het belang van artistieke vrijheid benadrukken. Hierbij betrekt ze haar eigen levensloop en put ze uit zowel de individualistische westerse waarden als het collectieve oosterse denken. 

In de aanloop naar en op 5 mei worden in heel Nederland ruim 40 Vrijheidscolleges gegeven door verschillende sprekers. De Vrijheidscolleges vinden voor de 7e keer plaats en worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Bevrijdingsfestivals en hun regionale partners. Iedere spreker deelt in een college zijn of haar eigen visie op vrijheid. Verleden en heden worden hierbij nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn nog steeds de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘In vrijheid kiezen’ komt terug in de colleges.

Meer informatie over Rajae El Mouhandiz

Datum: 25 april 2019
Locatie: Koning Willem I College (besloten)