Opening Vrijheidscollege 2019: Jonathan Holslag
Kidscollege Dieuwertje Blok 2019
Natascha van Weezel op Bevrijdingsfestival Utrecht 2019
Vrijheidscollege Sinan Can 2019

Rajae El Mouhandiz

Fotograaf: Charlotte Apituley

Film- en theatermaker Rajae El Mouhandiz (1979) laat zich niet in één discipline beschrijven. In het werk van deze zangeres, componiste, theatermaakster en documentairemaakster speelt het thema identiteit altijd een grote rol. “Ik kijk naar de universele overeenkomsten, niet naar de verschillen,” zegt El Mouhandiz.
“Ik wil ontwapenend theater maken voorbij de cultuurclash”.

In 2017 werd Rajae voor de negende keer op rij als enige hedendaagse zangeres genomineerd in de lijst van de 500 meest invloedrijke moslims ter wereld, naast artiesten als Mos Def en Youssou N’Dour.

El Mouhandiz brak toen ze vijftien jaar was met haar familie, die haar keuze voor de kunst niet accepteerde.

In 2019 reist ze door Nederland met haar eerste solovoorstelling Thuis Ontheemd #2. Nummer twee, want het spel is voortgevloeid uit een eerder theaterstuk met dezelfde naam. El Mouhandiz wil de ruimte laten zien die vrouwen mogen en kunnen innemen in de wereld. Ze staat stil bij het geringe aantal vrouwelijke film- en radiomakers, en noemt sterke vrouwen als Aletta Jacobs en olympisch schermster Ibtihaj Muhammad.

Rajae gaat in haar college in op de vrijheid die vrouwen mogen innemen om te worden wie of wat ze willen zijn. Daarnaast zal ze vanuit haar rol als kunstenaar ook het belang van artistieke vrijheid benadrukken. Hierbij betrekt ze haar eigen levensloop en put ze uit zowel de individualistische westerse waarden als het collectieve oosterse denken. 

Klik hier
voor een overzicht van de colleges van Rajae El Mouhandiz.