Opening Vrijheidscollege 2019: Jonathan Holslag
Kidscollege Dieuwertje Blok 2019
Natascha van Weezel op Bevrijdingsfestival Utrecht 2019
Vrijheidscollege Sinan Can 2019

Ronald Giphart

Schrijver Ronald Giphart (1965) heeft sinds zijn beroemde debuut ‘Ik ook van jou’ (1992) een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Zijn boeken beleven herdruk op herdruk en staan met een miljoen exemplaren in boekenkasten over het hele land. ‘Ik ook van jou, Phileine zegt sorry’ en ‘Ik omhels je met duizend armen’ werden met veel succes verfilmd.

Daarnaast is hij ook een echt podiumdier. Hij heeft menig theater in Nederland onveilig gemaakt tijdens zijn optredens onder andere samen met Bart Chabot.

Giphart gaat graag culinaire en literaire experimenten aan. Zo schreef hij in 2017 een stuk tekst samen met een robot met daarin de onheilspellende zin: “Gaan wij Aardlingen in vrijheid de tweeëntwintigste eeuw halen?”

Over zijn Vrijheidscollege
Ronald richt zich in zijn college op het studentenverzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2003 was Ronald Giphart ver op weg met de studie voor een roman over het studentenverzet in Utrecht. Zijn aantekeningen en zijn laptop werden gestolen. De roman kwam er niet. Toch bleef het thema hem boeien. Het verzet van studenten in Utrecht was namelijk veel groter dan in andere universiteitssteden in Nederland. De Universiteit Utrecht bleef, in tegenstelling tot andere universiteiten in het land, open tot 1943. Er waren studenten en professoren die zich aanpasten aan de eisen van de bezetter, maar sommigen waren ook opstandig. Buiten het beeld van de Duitsers organiseerden studenten diverse verzetsdaden. Eén van de bekendste verzetshelden is Frits Iordens, die onder andere ruim 400 Joodse kinderen redde. Ook verzetsuitgeverij De Bezige Bij was een initiatief van Utrechtse studenten. Giphart gaat, tijdens zijn vrijheidscollege, in op het ontstaan, de rol en de werkwijze van deze jonge verzetshelden. En hoe het is afgelopen.Klik hier voor het overzicht van colleges van Ronald Giphart.