Opening Vrijheidscollege 2019: Jonathan Holslag
Kidscollege Dieuwertje Blok 2019
Natascha van Weezel op Bevrijdingsfestival Utrecht 2019
Vrijheidscollege Sinan Can 2019

Stephan Sanders in Assen

Fotograaf: Bob Bronshoff

Stephan Sanders (1961) is columnist, presentator, essayist en auteur. De door Nederlandse ouders geadopteerde Sanders studeerde filosofie en politieke wetenschappen en publiceert sinds 1982 in diverse dag- en weekbladen.


Hij kwam in 2015 voor de tweede keer uit de kast toen hij publiekelijk erkende dat hij in God gelooft. Sinds medio 2016 is hij vaste columnist bij de Volkskrant en schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer en Trouw. Ook presenteert hij maandelijks het radioprogramma Brainwash (Human) op NPO Radio1. Sanders zegt over vrijheid in één van zijn vele essays; “De vrijheid om te zeggen wat je denkt, ook wanneer dit kwetsend is, is toch een van de aardigste dingen die de westerse democratie heeft opgeleverd. Wat mij betreft hoeven mensen niet voorzichtig met elkaar om te springen. Het gaat erom dat mensen elkaar vrijheid geven, dat ze met elkaar om kunnen gaan, om naar elkaar te luisteren en onderling in debat te gaan. Daar is niet in de eerste plaats wederzijds begrip voor nodig.”

Over zijn college
Sinds een aantal jaar gaat Stephan Sanders naar de katholieke kerk en gelooft hij daadwerkelijk. Maar religie raakt volgens hem aan twee verschillende vrijheidsconcepties. Het Engels kent bijvoorbeeld ‘freedom of religion’ en ‘freedom from religion’. Het eerste wil zeggen godsdienstvrijheid. Het tweede komt neer op de vrijwaring van religie of godsdienst. Je mag geloven wat je zelf wilt. Je mag leven zonder geloof, of zonder dat een geloof aan je wordt opgedrongen. Dit raakt aan de vrijheid van meningsuiting. Als niet-gelovige kun je denken dat daaronder ook de godsdienstvrijheid is gegarandeerd. Maar een religie is geen mening met argumenten, maar een ‘geloof’ of ‘overtuiging’, waar redelijkerwijs geen sluitend bewijs voor kan worden gegeven. Iets ‘vinden’ is iets anders dan iets geloven. Sanders’ vrijheidscollege gaat over deze twee vrijheden; over hoe ze samenhangen en hoe ze soms ook botsen.

In de aanloop naar en op 5 mei worden in heel Nederland ruim 40 Vrijheidscolleges gegeven door verschillende sprekers. De Vrijheidscolleges vinden voor de 7e keer plaats en worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Bevrijdingsfestivals en hun regionale partners. Iedere spreker deelt in een college zijn of haar eigen visie op vrijheid. Verleden en heden worden hierbij nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn nog steeds de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘In vrijheid kiezen’ komt terug in de colleges.

Meer lezen over Stephan Sanders? Klik hier.

Datum: 5 mei 2019
Tijd: 15.00 uur
Locatie: Bevrijdingsfestival Drenthe, in de festivaltent achter het hoofdpodium, Baggelhuizerplas, Assen

Het college is onderdeel van een VIP-programma, toegang is vrij