Vrijheidscollege Jan Terlouw
Vrijheidscollege Afshin Ellian
Vrijheidscollege Massih Hutak
Opening Vrijheidscolleges 2018: Femke Halsema
Vrijheidscollege Jan Terlouw

Vrijheidscolleges 2017: aftermovie

In maart, april en mei hebben 10 sprekers bij elkaar 38 Vrijheidscolleges gegeven. Thema was telkens de Four Freedoms. Iedere spreker gaf een andere, eigen invulling aan zijn of haar lezing over Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek.

 

Vrijheidscolleges 2017: Dolf Jansen

“Iedereen kan iets bijdragen aan de Four Freedoms.” Dolf Jansen gaf een van zijn Vrijheidscolleges op 5 mei tijdens het Bevrijdingsfestival Amsterdam / Het Vrije Westen.

 

 

Vrijheidscolleges 2017: Simone van Saarloos

“Gelijkwaardigheid is een ideaal maar geen praktijk.” Simone van Saarloos gaf een van haar Vrijheidscolleges op 5 mei tijdens het Bevrijdingsfestival Amsterdam / Het Vrije Westen.

 

Vrijheidscolleges 2017: Fidan Ekiz

“Ik wil mijn kind leren hoe belangrijk het is dat hij zijn stem laat horen voor vrijheid” Fidan Ekiz gaf een van haar Vrijheidscolleges in het Ketelhuis tijdens het Bevrijdingsfestival Amsterdam / Het Vrije Westen.

 

Vrijheidscolleges 2017: Naema Tahir

Hoe meer we integreren, hoe meer verwijderd we raken van onze familie. Tegelijkertijd worden we in het Westen gezien als mensen die hier niet horen. Vrijheidscollege van Naema Tahir over Vrijwaring van Gebrek, aan de hand van haar persoonlijke migratiegeschiedenis.

 

Vrijheidscolleges 2017: Eric Corton

‘Vrijheid is iets heel persoonlijks’. Eric Corton gaf een van zijn Vrijheidscolleges op 5 april in Kytopia, Utrecht. Hij vertelde hoe hij in zijn jeugd in Oosterbeek leerde waar de grens van Vrijheid ligt.

 

Vrijheidscolleges 2017: Frank Furedi

De Brits/Hongaarse emeritus hoogleraar sociologie Frank Furedi gaf op 2 mei zijn Vrijheidscollege in de Rode Hoed in Amsterdam. In dit college vraagt hij zich af of onze zucht naar veiligheid niet ten koste gaat van onze vrijheid.

 

 

Vrijheidscolleges 2016: aftermovie

Tussen 29 maart en 5 mei 2016 vonden in negen provincies in Nederland 34 Vrijheidscolleges plaats. Lezingen over fundamenten van de democratie door Ancilla Tilia, André Manuel, Henk van Houtum, Jessica Durlacher, Mardjan Seighali, Mostafa Hilali, Vincent Bijlo, Zihni Özdil en Dominee Gremdaat, met als thema’s de Vrijheid van Meningsuiting, de Vrijwaring van Gebrek, de Vrijheid van Religie en de Vrijwaring van Angst.

 

Vrijheidscolleges 2016: Jessica Durlacher

“Ik geloof dat ik vrijheid vooral met eenzaamheid associeerde, met verveling en gevaar. Het joeg me vrees aan” Jessica Durlacher graaft naar haar herinneringen aan vrijheid, aan godsdienst en de Vrijheid van Godsdienst. Opgenomen op 21 april in Almere.

 

Vrijheidscolleges 2016: André Manuel

“In de aanloop naar dit Vrijheidscollege heeft de Godsdienst over de gehele wereld er werkelijk alles aan gedaan om mijn thema actueel te houden en daar wil ik ik de gezamenlijke godsdiensten hartelijk voor danken.” André Manuel zet de verhoudingen scherp tijdens zijn college in Bibliotheek Utrecht.

 

Vrijheidscolleges 2016: Vincent Bijlo 

“Moeder ik wil bij de Jihad, wat ben ik straks te benijden, met 22 blote meiden” zingt cabaretier Vincent Bijlo, terwijl hij de vrijheid van meningsuiting tegen het licht houdt in Zwolle op 12 april 2016.

 

Vrijheidscolleges 2016: Lodewijk Asscher

Minister Lodewijk Asscher leidde de eerste Vrijheidscollege van Mostafa Hilali in met een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog, wat is er anders, wat verschilt het met de ervaringen van miljoenen mensen op dit moment?

 

Vrijheidscolleges 2015: Aftermovie

Tussen 23 maart en 5 mei 2015 vonden in zeven provincies in Nederland 28 Vrijheidscolleges plaats. Lezingen over fundamenten van de democratie door Gerdi Verbeet, Yassin Elforkani, Tom Koene, Jan Jaap van der Wal, Sheila Sitalsing, Petra Stienen, Ad van Liempt, Arend Jan Boekestijn en Maarten van Rossem, met als thema’s de Vrijheid van Meningsuiting, de Vrijwaring van Gebrek, de Vrijheid van Religie en de Vrijwaring van Angst.

Vrijheidscolleges 2015: Petra Stienen

‘Ik zou willen dat we een samenleving hebben waar wij hier voorbij de kleur van die religie kunnen kijken, dat we accepteren dat elk mens meerdere identiteiten heeft.’ Op 2 april sprak arabist Petra Stienen een Vrijheidscollege uit over de Vrijheid van Religie, in het Groninger Forum.

 

Vrijheidscolleges 2015: Arend Jan Boekestijn

‘Elke vorm gelijkheid te bevorderen gaat ten koste van de vrijheid.’ Voormalig politicus Arend Jan Boekestijn sprak op15 april over de beginselen van het liberalisme en over de vrijwaring van gebrek, in het Mirliton Theater in Utrecht

 

Vrijheidscolleges 2017: Boris van der Ham

“De gulden vrijheid welke het midden houdt tussen slaafsheid en losbandigheid.” Boris van der Ham hield een van zijn Vrijheidscolleges op het Bevrijdingsfestival Brabant in Den Bosch.

 

Vrijheidscolleges 2017: Prem Radhakishun

‘Vrijheid moet je ook leven.’ Vrijheidscollege Prem Radhakishun op De Nieuwste School in Tilburg over Vrijheid van Meningsuiting.

 

Vrijheidscolleges 2017: Sunny Bergman

‘Vrijheid kan alleen bestaan in gelijkwaardigheid.’ Vrijheidscollege van Sunny Bergman voor het Academic Forum van de Universiteit van Tilburg, onder meer aan de hand van fragmenten uit haar documentaire ‘Wit is ook een kleur’.

 

Vrijheidscolleges 2017: Maarten van Rossem

 

‘Doe normaal’. Dat was het motto dat Maarten van Rossem zondag 12 maart gaf aan zijn Vrijheidscollege in een uitverkochte zaal van TivoliVredenburg in Utrecht. Het was tegelijk de aftrap van de reeks Vrijheidscolleges van 2017. Maarten van Rossem sprak zich uit over de verkiezingsretoriek en met name het appèl dat partijen doen op de normen en waarden.

 

Vrijheidscolleges 2016: Dominee Gremdaat

“Het is fijn om vrij te zijn, en in een vrij land mag vrijwel alles” Dominee Gremdaat zet alle vormen van vrijheden op een rijtje in het Westergastheater op Het Vrije Westen op 5 mei.

 

Vrijheidscolleges 2016: Mardjan Seighali

“Voor de vrijheid was ik bereid te sterven, maar ik ben niet gestorven. Ik wachtte op de ontmoeting met de vrijheid. Die leeft in mij en brandt met vlammen die tot de hemel reiken.” Mardjan Seighali vertelt over haar vlucht uit Iran en hunkering naar vrijheid.

 

Vrijheidscolleges 2016: Zihni Özdil

“In de aanloop naar dit Vrijheidscollege heeft de Godsdienst over de gehele wereld er werkelijk alles aan gedaan om mijn thema actueel te houden en daar wil ik ik de gezamenlijke godsdiensten hartelijk voor danken.” André Manuel zet de verhoudingen scherp tijdens zijn college in Bibliotheek Utrecht.

 

Vrijheidscolleges 2016: Mostafa Hilali

Openhartig en met zelfspot waarschuwt beroepsmilitair en mede-oprichter van Nietmijnislam voor angst die ons van binnen uit kapot kan maken. “Als we elkaar bang maken, wint IS” vertelde hij in TivoliVredenburg op 29 maart 2016.

 

Vrijheidscolleges 2016: Ancilla Tilia

“Het lijkt erop dat we in Nederland het debat liever overlaten aan dezelfde 4 gezichten die je overal voorbij ziet komen” Ancilla Tilia mengt zich in het debat over Vrijheid van Meningsuiting op 5 mei in Almere.

 

Vrijheidscolleges 2015: Gerdi Verbeet

‘Je moet wel bereid zijn het gesprek aan te gaan, te luisteren naar de mensen die het niet met je eens zijn.’ Op 23 maart sprak politica Gerdi Verbeet een Vrijheidscollege uit over de Vrijheid van Meningsuiting, in de Pop-Up Store ‘Hier’ in Zwolle.

 

Vrijheidscolleges 2015: Yassin Elforkani

‘De vrijheden kunnen we alleen maar verankeren in de samenleving als we ze vanuit de opvoeding veel sterker meegeven.’ Iman Yassin Elforkani sprak op 7 april in Zwolle over de Vrijheid van Religie.

 

Vrijheidscolleges 2015: Jan Jaap van der Wal

‘Als je ergens om kunt lachen, betekent dat dat je in beschaving verder bent.’ Op 14 april hield stand up comedian Jan Jaap van der Wal een Vrijheidscollege in de Hanzehogeschool in Groningen. Na afloop werd hij geïnterviewd door presentator Vladimir Bartelds, docent mediatheorie van de Hanzehogeschool.

 

Vrijheidscolleges 2015: Maarten van Rossem

‘We leven in het veiligste land ter wereld, zijn zo rijk als we nooit waren, en we blijven maar naar die angstmachine kijken.’ Historicus Maarten van Rossem was op dreef in zijn Vrijheidscollege over de Vrijwaring van Angst, op 29 april 2015 in Almere.

 

Vrijheidscolleges 2015: Ton Koene

‘In Nederland kennen we geen levensbedreigende angst – dat alles wat we zijn of hebben ineens voorbij kan zijn. Op heel veel andere plekken in de wereld is dat anders.’ Fotograaf Ton Koene sprak op 28 april in Den Haag, over de Vrijwaring van Angst.

 

Vrijheidscolleges 2015: Ad van Liempt

‘Eigenlijk blijkt uit onze geschiedenis dat censuur ons veel vertrouwder is.’ In de Winkel van Sinkel in Utrecht sprak programma-maker Ad van Liempt op 3 mei 2015 zijn Vrijheidscollege uit, over de Vrijheid van Meningsuiting.