Opening Vrijheidscollege 2019: Jonathan Holslag
Kidscollege Dieuwertje Blok 2019
Natascha van Weezel op Bevrijdingsfestival Utrecht 2019
Vrijheidscollege Sinan Can 2019

Aftermovie Vrijheidscolleges 2019

Dat waren ze, de Vrijheidscolleges van 2019! We hebben geluisterd naar ontroerende en inspirerende sprekers; zij reisden de afgelopen weken door heel Nederland om hun verhaal te vertellen.

Vrijheidscolleges 2019: Dieuwertje Blok

Dieuwertje Blok vertelt in Leeuwarden tijdens haar kidscolleges over haar Joodse familie en haar kijk op vrijheid: “Voor mijn Joodse moeder was vrijheid een werkwoord. Ze heeft ervoor gekozen om niet te haten.” 

Vrijheidscolleges 2019: Charles Groenhuijsen

Charles Groenhuijsen pleit tijdens zijn vrijheidscollege in Nijmegen voor meer positiviteit: “Een eerlijk verhaal bestaat uit wat er mis is, maar zeker ook wat er goed gaat.”

Vrijheidscolleges 2019: Özcan Akyol

Tijdens Bevrijdingsfestival Amsterdam vertelt Özcan Akyol over vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Ook pleit hij voor een betere bescherming van journalisten: “Een journalist die niet in vrijheid kan opereren, is geen journalist, want die kan zijn werk niet doen.”

Vrijheidscolleges 2019: Aafke Romeijn

“Wat zou Europa kunnen betekenen voor onze individuele en collectieve vrijheid?” Aafke Romeijn gaf een van haar vrijheidscolleges in het Amsterdamse Ketelhuis tijdens het Bevrijdingsfestival.

Vrijheidscolleges 2019: Jonathan Holslag

“Verdediging van onze vrijheid gaat gepaard met een eerlijke welvaartsdeling.” In TivoliVredenburg opende Vlaamse politicoloog en Chinakenner Jonathan Holslag de reeks Vrijheidscolleges 2019.   

Vrijheidscolleges 2018: Joseph Oubelkas

“Vrijheid binnen de muren en vrijheid buiten de muren” Joseph Oubelkas gaf op het Koning Willem I College in Den Bosch een van zijn Vrijheidscolleges over de periode voor, tijdens en na zijn onterechte gevangenschap.  

Vrijheidscolleges 2018: Lucas De Man

“Mijn definitie van Vrijheid: mens mogen zijn.” Lucas De Man gaf een van zijn Vrijheidscolleges op het Bevrijdingsfestival in Zwolle.  

Vrijheidscolleges 2018: Jan Terlouw

“Vrijheid is misschien wel een van de meest misbruikte woorden in ons vocabulaire” zei Jan Terlouw in zijn Vrijheidscollege die hij gaf in het Dominicanenklooster in Zwolle.   

Vrijheidscolleges 2018: Tinkebell

“Vrijwaring van Angst heeft grote impact op de andere Vrijheden die Roosevelt formuleerde” aldus kunstenares Tinkebell in haar Vrijheidscollege op de Artez Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle.  

Vrijheidscolleges 2018: Massih Hutak

‘Is dit de vrijheid waar mijn vader het over had?’ vroeg Massih Hutak zich als opgroeiende tiener af. De rapper en columnist gaf een van zijn Vrijheidscolleges op het ROC Mondriaan in Den Haag.  

Vrijheidscolleges 2018: Anousha Nzume

“Iedereen heeft recht op Vrijheid. Maar is die Vrijheid voor iedereen wel zo vanzelfsprekend?” Anousha Nzume gaf haar een van haar Vrijheidscolleges op De Nieuwste School in Tilburg.  

Vrijheidscolleges 2018: Femke Halsema

“Onze identiteit verandert steeds. En het gesprek over identiteit is belangrijk.” Femke Halsema opende in TivoliVredenburg de reeks Vrijheidscolleges van 2018.  

Vrijheidscolleges 2017: Dolf Jansen

“Iedereen kan iets bijdragen aan de Four Freedoms.” Dolf Jansen gaf een van zijn Vrijheidscolleges op 5 mei tijdens het Bevrijdingsfestival Amsterdam / Het Vrije Westen.  

Vrijheidscolleges 2017: Simone van Saarloos

“Gelijkwaardigheid is een ideaal maar geen praktijk.” Simone van Saarloos gaf een van haar Vrijheidscolleges op 5 mei tijdens het Bevrijdingsfestival Amsterdam / Het Vrije Westen.  

Vrijheidscolleges 2017: Fidan Ekiz

“Ik wil mijn kind leren hoe belangrijk het is dat hij zijn stem laat horen voor vrijheid” Fidan Ekiz gaf een van haar Vrijheidscolleges in het Ketelhuis tijdens het Bevrijdingsfestival Amsterdam / Het Vrije Westen.  

Vrijheidscolleges 2017: Naema Tahir

Hoe meer we integreren, hoe meer verwijderd we raken van onze familie. Tegelijkertijd worden we in het Westen gezien als mensen die hier niet horen. Vrijheidscollege van Naema Tahir over Vrijwaring van Gebrek, aan de hand van haar persoonlijke migratiegeschiedenis.  

Vrijheidscolleges 2017: Eric Corton

‘Vrijheid is iets heel persoonlijks’. Eric Corton gaf een van zijn Vrijheidscolleges op 5 april in Kytopia, Utrecht. Hij vertelde hoe hij in zijn jeugd in Oosterbeek leerde waar de grens van Vrijheid ligt.  

Vrijheidscolleges 2017: Frank Furedi

De Brits/Hongaarse emeritus hoogleraar sociologie Frank Furedi gaf op 2 mei zijn Vrijheidscollege in de Rode Hoed in Amsterdam. In dit college vraagt hij zich af of onze zucht naar veiligheid niet ten koste gaat van onze vrijheid.  

Aftermovie 2016

Vrijheidscolleges 2016: Jessica Durlacher

“Ik geloof dat ik vrijheid vooral met eenzaamheid associeerde, met verveling en gevaar. Het joeg me vrees aan” Jessica Durlacher graaft naar haar herinneringen aan vrijheid, aan godsdienst en de Vrijheid van Godsdienst. Opgenomen op 21 april in Almere.  

Vrijheidscolleges 2016: André Manuel

“In de aanloop naar dit Vrijheidscollege heeft de Godsdienst over de gehele wereld er werkelijk alles aan gedaan om mijn thema actueel te houden en daar wil ik ik de gezamenlijke godsdiensten hartelijk voor danken.” André Manuel zet de verhoudingen scherp tijdens zijn college in Bibliotheek Utrecht.  

Vrijheidscolleges 2016: Vincent Bijlo 

“Moeder ik wil bij de Jihad, wat ben ik straks te benijden, met 22 blote meiden” zingt cabaretier Vincent Bijlo, terwijl hij de vrijheid van meningsuiting tegen het licht houdt in Zwolle op 12 april 2016.  

Vrijheidscolleges 2016: Lodewijk Asscher

Minister Lodewijk Asscher leidde de eerste Vrijheidscollege van Mostafa Hilali in met een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog, wat is er anders, wat verschilt het met de ervaringen van miljoenen mensen op dit moment?  

Vrijheidscolleges 2015: Aftermovie

Tussen 23 maart en 5 mei 2015 vonden in zeven provincies in Nederland 28 Vrijheidscolleges plaats. Lezingen over fundamenten van de democratie door Gerdi Verbeet, Yassin Elforkani, Tom Koene, Jan Jaap van der Wal, Sheila Sitalsing, Petra Stienen, Ad van Liempt, Arend Jan Boekestijn en Maarten van Rossem, met als thema’s de Vrijheid van Meningsuiting, de Vrijwaring van Gebrek, de Vrijheid van Religie en de Vrijwaring van Angst.

Vrijheidscolleges 2015: Petra Stienen

‘Ik zou willen dat we een samenleving hebben waar wij hier voorbij de kleur van die religie kunnen kijken, dat we accepteren dat elk mens meerdere identiteiten heeft.’ Op 2 april sprak arabist Petra Stienen een Vrijheidscollege uit over de Vrijheid van Religie, in het Groninger Forum.  

Vrijheidscolleges 2019: Natascha van Weezel

Natascha van Weezel vertelt in Het Ketelhuis in Amsterdam tijdens haar vrijheidscollege over haar familie en ontmoetingen met Israëliërs en Palestijnen.

Vrijheidscolleges 2019: Stephan Sanders

“De vrijheid om te zeggen wat je denkt, ook wanneer dit kwetsend is, is toch een van de aardigste dingen die de westerse democratie heeft opgeleverd.” Stephan Sanders sprak tijdens zijn college in de Wageningse bibliotheek over vrijheid van godsdienst.

Vrijheidscolleges 2019: Rajae El Mouhandiz

Op verschillende MBO’s in Nederland inspireerde Rajae El Mouhandiz met haar college: “Niemand kan je dromen van je afpakken. Neem je ruimte in, de wereld heeft jouw talent nodig.”

Vrijheidscolleges 2019: Sinan Can

In PaRaDoX Tilburg University sprak Sinan Can tijdens Hartslagcafé over vrijheid en onvrijheid: “Vrijheid is niet zo vanzelfsprekend.”

Vrijheidscolleges 2019: Ronald Giphart

Ronald Giphart spreekt in zijn Vrijheidscollege over de verzetsdaden van studenten tijdens WOII.

Aftermovie Vrijheidscolleges 2018

Dat waren ze, de Vrijheidscolleges van 2018. We hebben geluisterd naar lezingen op de Bevrijdingsfestivals, in bibliotheken, op scholen, in debatcentra: onze sprekers reisden door Nederland om hun verhaal over de Four Freedoms te vertellen.  

Vrijheidscolleges 2018: Fresku

“Vrijheid is net als vrede, net als gelijkheid: het is een streven.” Het Vrijheidscollege van Fresku tijdens het Bevrijdingsfestival Amsterdam was in de vorm van een vraag en antwoord met de zaal.  

Vrijheidscolleges 2018: Afshin Ellian

“Vrijheid, maar waar liggen de grenzen?” Hoogleraar Afshin Ellian gaf tijdens het Bevrijdingsfestival Amsterdam / Het Vrije Westen een Vrijheidscollege over ‘de weerbare democratie’.  

Vrijheidscolleges 2018: Herman Pleij

“Hoe vrij kan een mening zijn?” Emeritus hoogleraar Herman Pleij bespreekt in zijn Vrijheidscollege in het Stadhuis van Middelburg de historie van de Vrijheid van Meningsuiting.  

Vrijheidscolleges 2018: Ali Rizvi

“Human beings have rights and are entitled to respect. Ideas, books, and beliefs don’t, and aren’t.” De Canadese medicus en auteur Ali Rizvi gaf een van zijn Vrijheidscolleges in de Rode Hoed in Amsterdam.  

Vrijheidscolleges 2017: aftermovie

In maart, april en mei hebben 10 sprekers bij elkaar 38 Vrijheidscolleges gegeven. Thema was telkens de Four Freedoms. Iedere spreker gaf een andere, eigen invulling aan zijn of haar lezing over Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek.  

Vrijheidscolleges 2017: Boris van der Ham

“De gulden vrijheid welke het midden houdt tussen slaafsheid en losbandigheid.” Boris van der Ham hield een van zijn Vrijheidscolleges op het Bevrijdingsfestival Brabant in Den Bosch.  

Vrijheidscolleges 2017: Prem Radhakishun

‘Vrijheid moet je ook leven.’ Vrijheidscollege Prem Radhakishun op De Nieuwste School in Tilburg over Vrijheid van Meningsuiting.  

Vrijheidscolleges 2017: Sunny Bergman

‘Vrijheid kan alleen bestaan in gelijkwaardigheid.’ Vrijheidscollege van Sunny Bergman voor het Academic Forum van de Universiteit van Tilburg, onder meer aan de hand van fragmenten uit haar documentaire ‘Wit is ook een kleur’.  

Vrijheidscolleges 2017: Maarten van Rossem

‘Doe normaal’. Dat was het motto dat Maarten van Rossem zondag 12 maart gaf aan zijn Vrijheidscollege in een uitverkochte zaal van TivoliVredenburg in Utrecht. Het was tegelijk de aftrap van de reeks Vrijheidscolleges van 2017. Maarten van Rossem sprak zich uit over de verkiezingsretoriek en met name het appèl dat partijen doen op de normen en waarden.  

Vrijheidscolleges 2016: Dominee Gremdaat

“Het is fijn om vrij te zijn, en in een vrij land mag vrijwel alles” Dominee Gremdaat zet alle vormen van vrijheden op een rijtje in het Westergastheater op Het Vrije Westen op 5 mei.  

Vrijheidscolleges 2016: Mardjan Seighali

“Voor de vrijheid was ik bereid te sterven, maar ik ben niet gestorven. Ik wachtte op de ontmoeting met de vrijheid. Die leeft in mij en brandt met vlammen die tot de hemel reiken.” Mardjan Seighali vertelt over haar vlucht uit Iran en hunkering naar vrijheid.  

Vrijheidscolleges 2016: Zihni Özdil

Zihni Özdil, auteur van Nederland mijn vaderland, gaf een Vrijheidscollege over het thema ‘Vrijwaring van angst’. Vorig jaar verscheen Nederland mijn vaderland, waarin hij uitlegt hij waarom ‘we nog steeds niet snappen dat Özdil een net zo Nederlandse naam is als De Vries, Sørensen en Chabot.’  

Vrijheidscolleges 2016: Mostafa Hilali

Openhartig en met zelfspot waarschuwt beroepsmilitair en mede-oprichter van Nietmijnislam voor angst die ons van binnen uit kapot kan maken. “Als we elkaar bang maken, wint IS” vertelde hij in TivoliVredenburg op 29 maart 2016.  

Vrijheidscolleges 2016: Ancilla Tilia

“Het lijkt erop dat we in Nederland het debat liever overlaten aan dezelfde 4 gezichten die je overal voorbij ziet komen” Ancilla Tilia mengt zich in het debat over Vrijheid van Meningsuiting op 5 mei in Almere.  

Vrijheidscolleges 2015: Gerdi Verbeet

‘Je moet wel bereid zijn het gesprek aan te gaan, te luisteren naar de mensen die het niet met je eens zijn.’ Op 23 maart sprak politica Gerdi Verbeet een Vrijheidscollege uit over de Vrijheid van Meningsuiting, in de Pop-Up Store ‘Hier’ in Zwolle.  

Vrijheidscolleges 2015: Yassin Elforkani

‘De vrijheden kunnen we alleen maar verankeren in de samenleving als we ze vanuit de opvoeding veel sterker meegeven.’ Iman Yassin Elforkani sprak op 7 april in Zwolle over de Vrijheid van Religie.  

Vrijheidscolleges 2015: Jan Jaap van der Wal

‘Als je ergens om kunt lachen, betekent dat dat je in beschaving verder bent.’ Op 14 april hield stand up comedian Jan Jaap van der Wal een Vrijheidscollege in de Hanzehogeschool in Groningen. Na afloop werd hij geïnterviewd door presentator Vladimir Bartelds, docent mediatheorie van de Hanzehogeschool.  

Vrijheidscolleges 2015: Maarten van Rossem

‘We leven in het veiligste land ter wereld, zijn zo rijk als we nooit waren, en we blijven maar naar die angstmachine kijken.’ Historicus Maarten van Rossem was op dreef in zijn Vrijheidscollege over de Vrijwaring van Angst, op 29 april 2015 in Almere.  

Vrijheidscolleges 2015: Arend Jan Boekestijn

‘Elke vorm gelijkheid te bevorderen gaat ten koste van de vrijheid.’ Voormalig politicus Arend Jan Boekestijn sprak op15 april over de beginselen van het liberalisme en over de vrijwaring van gebrek, in het Mirliton Theater in Utrecht  

Vrijheidscolleges 2015: Ton Koene

‘In Nederland kennen we geen levensbedreigende angst – dat alles wat we zijn of hebben ineens voorbij kan zijn. Op heel veel andere plekken in de wereld is dat anders.’ Fotograaf Ton Koene sprak op 28 april in Den Haag, over de Vrijwaring van Angst.  

Vrijheidscolleges 2015: Ad van Liempt

‘Eigenlijk blijkt uit onze geschiedenis dat censuur ons veel vertrouwder is.’ In de Winkel van Sinkel in Utrecht sprak programma-maker Ad van Liempt op 3 mei 2015 zijn Vrijheidscollege uit, over de Vrijheid van Meningsuiting.