Natascha van Weezel in Maastricht najaar 2019

Naar de agenda

Vrijheidscollege Massih Hutak op MBO Utrecht

Naar de agenda

Kidscollege Dieuwertje Blok

Naar de agenda

Natascha van Weezel op Bevrijdingsfestival Utrecht

Naar de agenda

Vrijheidscollege Sinan Can

Naar de agenda

Ondertekening samenwerking Roosevelt Foundation

Vrijheidscollege Femke Halsema

Maria Ressa 2020

De Filipijnse journalist Maria Ressa (1963) is met haar strijd voor geëngageerde journalistiek één van de meest gelauwerde – én vervolgde – journalisten van de Filipijnen. TIME riep haar uit tot een van de honderd invloedrijkste mensen van 2019. ‘Zo’n 90 procent van mijn tijd ben ik bezig met de processen die tegen ons zijn aangespannen.’ Ze vertelt tijdens de Four Freedoms Tour over haar werk en leven in de Filipijnen en het belang van persvrijheid.

Azza Karam is te ontmoeten tijdens de Four Freedoms Meet up in Middelburg op 14 april en tijdens de Four Freedoms Tour. Check hieronder en de agenda voor data. (binnenkort online)

Vrijheid van Meningsuiting
‘Als journalist zit je op de eerste rij van de geschiedenis’, stelt Ressa in een interview met Amnesty International. Ressa groeide op in de VS en werkte voor CNN als bureauchef in de Filipijnen en Indonesië. Nu werkt ze voor de online nieuwsredactie Rappler. Vanaf 2016 toen Rodrigo Duterte president van de Filipijnen werd veranderde haar werk enorm. Duterte startte een gewelddadig antidrugsbeleid waarbij drugsverslaafden en drugshandelaren bruut werden vermoord. “Als onze verslaggever, cameraman en fotograaf die hiervan verslag deden ’s avonds thuiskwamen, hadden ze vaak wel acht lijken gezien. Ik wist dat zich iets afschuwelijks voltrok”. Toen Rappler de regering verantwoordelijk hield voor de drugsdoden, werden hun medium het doelwit van online aanvallen. Ressa; “De nieuwe censuur is niet dat je mensen beperkingen oplegt. Nee, je zet de sluizen open waardoor een online vloedstroom op gang komt waarbij zo op mensen wordt ingebeukt dat ze niet langer feit van fictie kunnen onderscheiden en zwijgen.”

Ressa ontvangt op 14 april de Four Freedoms Award 2020 voor haar inzet voor de Vrijheid van Meningsuiting; “Vanwege haar toewijding om mensen te vertellen wat er in de wereld gebeurt en omdat zij mensenrechtenschendingen aan de kaak stelt. Ongeacht hoe zwaar de omstandigheden zijn of hoeveel weerstand ze ondervindt, zet zij zich in voor persvrijheid. (…)Hoewel ze persoonlijk is aangevallen en met de dood bedreigd, zegt zij zich altijd te zullen blijven uitspreken met het oog op de volgende generaties."

Four Freedoms Meet up in Middelburg op 14 april
Maria Ressa ontmoeten? Kom op 14 april 15.00-16.30 naar de Four Freedoms Meet up in Nieuwe Kerk in Middelburg. Toegang is gratis, vooraf aanmelden is verplicht. Op 15 en 16 april spreekt ze tijdens de Four Freedoms Tour nog op andere locaties in het land.

Four Freedoms Tour
Dit jaar organiseert Vrijheidscolleges i.s.m. de Roosvelt Foundation de Four Freedoms Tour. De (inter)nationale sprekers, die op 14 april een Four Freedoms Award ontvangen voor hun bijzondere inzet voor vrijheid, spreken op 15 en 16 april op verschillende locaties in het land o.a. de universiteiten van Maastricht, Amsterdam en Wageningen en MBO Deltion in Zwolle.

Data, programma en locaties staan binnenkort in de agenda.

Four Freedoms Tour

Vorige pagina