Vrijheidscolleges Live met Soundos El Ahmadi

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Haroon Ali

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Joris Linssen

Kijk terug

Eerste editie Vrijheidscolleges Live geslaagd

Lees meer

Splinter Chabot 2020

Over het vrijheidscollege van Splinter Chabot
Auteur Splinter Chabot gaat in zijn Vrijheidscollege in op wat vrijheid betekend in onze huidige maatschappij. Vrijheid lijkt een abstract begrip, maar onvrijheid ongelofelijk concreet. Het verschijnsel onvrijheid en het proces waarbij het langzaam vat krijgt op een samenleving, is iets waar we enorm alert op moeten zijn. Chabot; "Ik ben opgegroeid in een vrij gezin in Den Haag, niemand van ons heeft ooit een oorlog meegemaakt. Onze buren, slechts een spouwmuur van ons vandaan, waren er in '40- '45 wel bij en leden onder het juk van de bezetters. Onvrijheid is soms letterlijk een muurtje van je verwijderd en kan je verrassen als je er niet alert op bent. Daarom gaat mijn college over het belang van vrijheid voor de generatie die er niet direct een herinnering aan heeft."

Splinter Chabot (1996) werd bij het grote publiek bekend door zijn optredens bij De Wereld Draait door. Hij was de landelijke voorzitter van de JOVD en maakt radio bij Radio 1. Ook presenteerde hij in 2019 zijn eigen televisieserie 'Splinter, in de politiek' waarmee hij politiek toegankelijk wilde maken voor jongeren en hen motiveren om te gaan stemmen. Splinter: "Onvrijheid is soms letterlijk een muurtje van je verwijderd en kan je verrassen als je er niet alert op bent." Daarom gaat zijn college over het belang van vrijheid voor de generatie die niet direct een herinnering aan onvrijheid heeft.

Chabot ging politicologie studeren om de politiek te begrijpen. Hij werd voorzitter van de landelijke JOVD. Op televisie valt hij op vanwege zijn ongeremd enthousiasme en ontwapende manier van communiceren. Hij kleedt zich uitgesproken en is opvallend eerlijk. Toen bij DWDD aan tafel werd gesuggereerd dat hij automatisch voor de VVD zou kiezen, riep hij direct; “Nee! Als Mark kijkt, krijg ik op m’n kop”. Zijn grote voorbeelden zijn muzikanten Bowie en Prince: “Zij breken dwars door alle hokjes heen: man/vrouw, homo/hetero. Ze laten zien dat je als persoon niet eendimensionaal bent, maar duizenddimensionaal. Je bent een discobal: de ene keer rood, dan groen en dan blauw. Met hun vrijheidsgevoel infecteren ze een samenleving, zorgen ze dat ‘gekke’ dingen iets normaler worden gevonden.”

Splinters idee over de betekenis van politiek laat zich als liberaal omschrijven. Over de VVD-slogan ‘Normaal doen.’ zegt Chabot: “Voor mij betekent het liberalisme dat ieder mens een kunstenaar is. Ik zou zeggen: doe punt gek punt. Of: doe uitroepteken gek uitroepteken. Mensen die afwijken, ik noem ze zwarte zwanen, brengen een samenleving vooruit, geven haar kleur. Het zijn de individuen die anders zijn, die zich niks aantrekken van conventies en hun eigen vrijheid afdwingen en daarmee de vrijheid voor anderen vergroten.”

Vorige pagina