Vrijheidscollege Jan Terlouw
Vrijheidscollege Massih Hutak
Vrijheidscollege Lucas De Man
Vrijheidscollege Afshin Ellian
Vrijheidscollege Massih Hutak
Opening Vrijheidscolleges 2018: Femke Halsema
Vrijheidscollege Jan Terlouw
Vrijheidscollege Massih Hutak

Sprekers 2018

De Vrijheidscolleges 2018 worden gegeven door Fresku, Jan Terlouw, Femke Halsema, Massih Hutak, Ali Rizvi, Herman Pleij, Afshin Ellian, Anousha Nzume, Joseph Oubelkas, Lucas De Man en Tinkebell. In de aanloop naar en op 5 mei geven zij in 11 provincies in totaal 41 colleges. Iedere spreker gaat in zijn of haar college in op de in 1941 door Franklin D. Roosevelt geformuleerde Four Freedoms: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek.

Fresku

Fresku’s maatschappelijke betrokkenheid komt tot uiting in ludieke acties en in zijn songteksten. Bijvoorbeeld in het nummer ‘Zo Doe je Dat’ waarin hij de heersende blanke muziekcultuur op de hak neemt, zoals altijd vergezeld van een knipoog.  

 

(foto: Robin de Puy)

Massih Hutak

Actief burgerschap, stemmen, sociaal-maatschappelijk bewustzijn van je omgeving en je medemensen en ook activisme: het zijn volgens Massih Hutak verantwoordelijkheden die horen bij vrijheid. Muziek speelt voor hem daarbij een belangrijke rol. Als voormalig vluchteling weet hij wat het is om niet vrij te zijn, op te groeien in oorlog, op jonge leeftijd te verhuizen naar verschillende landen en uiteindelijk thuis te zijn in Amsterdam-Noord. 

Ali Rizvi

(foto: Alishba Zarmeen)

De Canadese medicus en schrijver Ali Rizvi schreef het nu ook in het Nederlands verschenen boek ‘De Atheïstische Moslim’ waarin hij vertelt hoe hij gevangen zit tussen twee grote verhalen: dat van de extreme islam en dat van de anti-moslim onverdraagzaamheid in de wereld van na 11 september 2001. Met geen van beide kan hij zich identificeren.

(foto: Marco Bakker)

Afshin Ellian

Hoe kan de democratie worden beschermd zonder de opheffing van vrijheid en democratische rechten? Afshin Ellian bespreekt in zijn Vrijheidscollege de relatie tussen de weerbare democratie en vrijheid.  

 

Joseph Oubelkas

Hoe ervaart een mens letterlijke onvrijheid, wat doet dat met je? Joseph Oubelkas weet dat uit eigen ervaring. Hij vertelt in zijn Vrijheidscollege over het jarenlang opgesloten zitten in een Marokkaanse gevangenis en over wat er nodig is om vrijheid te waarborgen. 

(foto: Bob Bronshoff)

Femke Halsema

Wordt onze identiteit bedreigd? Nee, zegt Femke Halsema in haar voorstelling ‘Een Vrij Land’ waarop haar Vrijheidscollege geïnspireerd is. Maar wie zijn wij dan? Is er zoiets als een Nederlandse cultuur? Met verhalen, foto’s, videobeelden en muziekfragmenten toont zij een caleidoscopisch en optimistisch beeld van het moderne Nederland en de uitdagingen waarvoor wij staan.

(foto: Sanne Terlouw)

Jan Terlouw

Als tiener maakte Jan Terlouw de Tweede Wereldoorlog bewust mee en ervoer hij wat het betekent tijdelijk niet in een rechtsstaat te leven. In zijn Vrijheidscollege refereert hij aan deze tijd en de invloed daarvan op de onze. 

 

(foto: Esther van Dam)

Herman Pleij

Hoe vrij mag een mening zijn? Dat is de vraag die Herman Pleij opwerpt in zijn Vrijheidscollege.

 

Over de vrijheid van meningsuiting zijn we het in een moderne rechtsstaat als Nederland snel eens: dat spreekt vanzelf. En we zijn er trots op dat Erasmus, Coornhert en ook Willem van Oranje daar vroeg voor gepleit hebben. Maar in de praktijk leverde die met de mond beleden vrijheid voortdurend problemen op. En dat is nog steeds zo. Waar liggen de grenzen van deze vrijheid? Waarom verschuiven ze telkens? En wie gaan daarover? 

 

(foto: Cora Hendriks)

Anousha Nzume

Met haar boek ‘Hallo witte mensen’ waarin ze het witte privilege aankaartte, raakte Anousha Nzume in 2017 een gevoelige snaar. In haar Vrijheidscollege gaat zij in op de lange weg die Nederland te gaan heeft als het aankomt op de gelijke behandeling van alle inwoners. Vrijheid van Meningsuiting zou voor iedereen moeten gelden en kan soms pijn doen, zo zegt zij. Maar groeipijn is iets dat hoort bij emancipatie.   

 

(foto: Merlijn Doomernik)

Tinkebell

Wat als je volledig vrij kunt zijn in je denken, spreken en handelen, maar dit alles laat bepalen door een overheersend gevoel van angst, vraagt Tinkebell zich af. Wat als die angst je denken, spreken en handelen dusdanig beïnvloedt dat je júist een gevaarlijke situatie voor jezelf of voor anderen creëert? Ben je dan wel vrij? 

(foto: Nico Kroon)

Lucas De Man

Hoe vrij willen we eigenlijk zijn? In een wereld waar algoritmen het steeds meer overnemen van de mens, lijken we vrijwillig onze vrijheden te willen afstaan. Is de vrije wil dood? Zijn we vrijheidsmoe? Of is het onderdeel worden van een groot verbonden totaal juist de ultieme vrijheid? 

Lucas De Man gaat in zijn Vrijheidscollege op zoek naar wat vrijheid betekent in een wereld die het concept van de vrije geest dood maakt en algoritmes tot koning kroont. Bestaat de vrije wil nog? En zo ja waarom geven we hem dan steeds vaker weg. Zo nee, wat is vrijheid dan? 

Sprekers 2017

 

In 2017 hielden tien sprekers colleges over de Four Freedoms. Dolf Jansen sprak over hoop, Maarten van Rossem over verkiezingsretoriek, Naema Tahir over gelukszoekers, Eric Corton over waar vrijheid ophoudt, Fidan Ekiz over het laten horen van je stem, Simone van Saarloos over gelijkwaardigheid, Boris van der Ham over vrijheid van levensbeschouwing, Frank Furedi over veiligheid en het inleveren van vrijheid, Prem Radhakishun over de randen van vrijheid van meningsuiting en Sunny Bergman over ‘Wit is ook een kleur’.

Sprekers 2016

Tussen 29 maart en 5 mei 2016 vonden in negen provincies in Nederland 34 Vrijheidscolleges plaats. Lezingen over fundamenten van de democratie door Ancilla Tilia, André Manuel, Henk van Houtum, Jessica Durlacher, Mardjan Seighali (directeur van het UAF), Mostafa Hilali, Vincent Bijlo, Zihni Özdil en Dominee Gremdaat, met als thema’s de Vrijheid van Meningsuiting, de Vrijwaring van Gebrek, de Vrijheid van Religie en de Vrijwaring van Angst.

Bekijk hier de aftermovie en de video-registratie van het Vrijheidscollege van Mardjan Seighali over Vrijwaring van gebrek.

Sprekers 2015

In 2015 breidde Vrijheidscolleges met 28 colleges uit naar Almere, Den Haag, Groningen, Utrecht, Wageningen, Zwolle en diverse plaatsen in Zeeland, met lezingen van onder andere Gerdi Verbeet, Maarten van Rossem, Arend Jan Boekestijn, Jan Jaap van der Wal en Yassin Elforkani.

Sprekers 2014

In 2014 werden er Vrijheidscolleges georganiseerd in Utrecht, Amsterdam en Den Haag, met Naeeda Aurangzeb, Ewald Engelen, Rob Wijnberg en Monique Samuel als spreker.

 

Sprekers 2013

In 2013 vond de eerste reeks Vrijheidscolleges plaats in Utrecht. Sprekers waren toen Abdelkader Benali, Hans Achterhuis, Kustaw Bessems en Barbara Oomen.