Colleges over de four freedoms van Roosevelt
colleges over de Four Freedoms van Roosevelt
Colleges over de Four Freedoms van Roosevelt
colleges over de Four Freedoms van Roosevelt
colleges over de Four Freedoms van Roosevelt
Colleges over de Four Freedoms van Roosevelt

Sprekers 2018

De Vrijheidscolleges 2018 worden gegeven door Fresku, Jan Terlouw, Femke Halsema, Massih Hutak, Herman Pleij, Afshin Ellian, Anousha Nzume, Joseph Oubelkas, Lucas De Man en Tinkebell. In de aanloop naar en op 5 mei geven zij in 11 provincies in totaal 38 colleges. Iedere spreker gaat in zijn of haar college in op de in 1941 door Franklin D. Roosevelt geformuleerde Four Freedoms: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek.

Fresku

Fresku’s maatschappelijke betrokkenheid komt tot uiting in ludieke acties en in zijn songteksten. Bijvoorbeeld in het nummer ‘Zo Doe je Dat’ waarin hij de heersende blanke muziekcultuur op de hak neemt, zoals altijd vergezeld van een knipoog.  

 

(foto: Robin de Puy)

Massih Hutak

Actief burgerschap, stemmen, sociaal-maatschappelijk bewustzijn van je omgeving en je medemensen en ook activisme: het zijn volgens Massih Hutak verantwoordelijkheden die horen bij vrijheid. Muziek speelt voor hem daarbij een belangrijke rol. Als voormalig vluchteling weet hij wat het is om niet vrij te zijn, op te groeien in oorlog, op jonge leeftijd te verhuizen naar verschillende landen en uiteindelijk thuis te zijn in Amsterdam-Noord. 

(foto: Marco Bakker)

Afshin Ellian

Hoe kan de democratie worden beschermd zonder de opheffing van vrijheid en democratische rechten? Afshin Ellian bespreekt in zijn Vrijheidscollege de relatie tussen de weerbare democratie en vrijheid.  

 

Joseph Oubelkas

Hoe ervaart een mens letterlijke onvrijheid, wat doet dat met je? Joseph Oubelkas weet dat uit eigen ervaring. Hij vertelt in zijn Vrijheidscollege over het jarenlang opgesloten zitten in een Marokkaanse gevangenis en over wat er nodig is om vrijheid te waarborgen. 

Sprekers 2017

 

In 2017 hielden tien sprekers colleges over de Four Freedoms. Dolf Jansen sprak over hoop, Maarten van Rossem over verkiezingsretoriek, Naema Tahir over gelukszoekers, Eric Corton over waar vrijheid ophoudt, Fidan Ekiz over het laten horen van je stem, Simone van Saarloos over gelijkwaardigheid, Boris van der Ham over vrijheid van levensbeschouwing, Frank Furedi over veiligheid en het inleveren van vrijheid, Prem Radhakishun over de randen van vrijheid van meningsuiting en Sunny Bergman over ‘Wit is ook een kleur’.

(foto: Bob Bronshoff)

Femke Halsema

Wordt onze identiteit bedreigd? Nee, zegt Femke Halsema in haar voorstelling ‘Een Vrij Land’ waarop haar Vrijheidscollege geïnspireerd is. Maar wie zijn wij dan? Is er zoiets als een Nederlandse cultuur? Met verhalen, foto’s, videobeelden en muziekfragmenten toont zij een caleidoscopisch en optimistisch beeld van het moderne Nederland en de uitdagingen waarvoor wij staan.

(foto: Sanne Terlouw)

Jan Terlouw

Als tiener maakte Jan Terlouw de Tweede Wereldoorlog bewust mee en ervoer hij wat het betekent tijdelijk niet in een rechtsstaat te leven. In zijn Vrijheidscollege refereert hij aan deze tijd en de invloed daarvan op de onze. 

 

(foto: Esther van Dam)

Herman Pleij

Hoe vrij mag een mening zijn? Dat is de vraag die Herman Pleij opwerpt in zijn Vrijheidscollege.

 

Over de vrijheid van meningsuiting zijn we het in een moderne rechtsstaat als Nederland snel eens: dat spreekt vanzelf. En we zijn er trots op dat Erasmus, Coornhert en ook Willem van Oranje daar vroeg voor gepleit hebben. Maar in de praktijk leverde die met de mond beleden vrijheid voortdurend problemen op. En dat is nog steeds zo. Waar liggen de grenzen van deze vrijheid? Waarom verschuiven ze telkens? En wie gaan daarover? 

 

(foto: Cora Hendriks)

Anousha Nzume

Met haar boek ‘Hallo witte mensen’ waarin ze het witte privilege aankaartte, raakte Anousha Nzume in 2017 een gevoelige snaar. In haar Vrijheidscollege gaat zij in op de lange weg die Nederland te gaan heeft als het aankomt op de gelijke behandeling van alle inwoners. Vrijheid van Meningsuiting zou voor iedereen moeten gelden en kan soms pijn doen, zo zegt zij. Maar groeipijn is iets dat hoort bij emancipatie.   

 

(foto: Merlijn Doomernik)

Tinkebell

Wat als je volledig vrij kunt zijn in je denken, spreken en handelen, maar dit alles laat bepalen door een overheersend gevoel van angst, vraagt Tinkebell zich af. Wat als die angst je denken, spreken en handelen dusdanig beïnvloedt dat je júist een gevaarlijke situatie voor jezelf of voor anderen creëert? Ben je dan wel vrij? 

(foto: Nico Kroon)

Lucas De Man

Hoe vrij willen we eigenlijk zijn? In een wereld waar algoritmen het steeds meer overnemen van de mens, lijken we vrijwillig onze vrijheden te willen afstaan. Is de vrije wil dood? Zijn we vrijheidsmoe? Of is het onderdeel worden van een groot verbonden totaal juist de ultieme vrijheid? 

Lucas De Man gaat in zijn Vrijheidscollege op zoek naar wat vrijheid betekent in een wereld die het concept van de vrije geest dood maakt en algoritmes tot koning kroont. Bestaat de vrije wil nog? En zo ja waarom geven we hem dan steeds vaker weg. Zo nee, wat is vrijheid dan?