Opening Vrijheidscollege 2019: Jonathan Holslag
Kidscollege Dieuwertje Blok 2019
Natascha van Weezel op Bevrijdingsfestival Utrecht 2019
Vrijheidscollege Sinan Can 2019

Sprekers 2019

Özcan Akyol, Charles Groenhuijsen, Dieuwertje Blok, Stephan Sanders, Ronald Giphart, Jonathan Holslag, Natascha van Weezel, Sinan Can, Aafke Romeijn en Rajae El Mouhandiz geven in de aanloop naar 5 mei in het hele land 45 Vrijheidscolleges. Van 2 april tot en met 5 mei delen deze sprekers hun visie op vrijheid. Verleden en heden worden hierbij nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Iedere spreker gaat in het college in op de in 1941 door Franklin D. Roosevelt geformuleerde Four Freedoms: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek.

Özcan Akyol

Özcan Akyol (1984) spreekt recht voor zijn raap en spaart niemand. Hij wordt soms ‘Eus’ genoemd naar het hoofdpersonage uit zijn gelijknamige succesvolle debuut uit 2012. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist van het Algemeen Dagblad, VARAgids, Nieuwe Revu, Helden en diverse regionale dagbladen. Als opiniemaker is hij geregeld te zien in televisieprogramma’s.

Natascha van Weezel

Natascha van Weezel (1986) is auteur, documentairemaker en vaste columnist bij het Parool.  Haar familiegeschiedenis beïnvloedt haar werk.Haar ouders zijn journalisten Anet Bleich en Max van Weezel, beiden kinderen van overlevers van de Holocaust. Van Weezel studeerde in 2012 af aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam met documentaire over kleinkinderen van Holocaustoverlevenden.

Aafke Romeijn

Aafke Romeijn (1986) is een creatieve duizendpoot die niet bang is om het achterste van haar tong te laten zien. Ze maakt muziek, schrijft boeken en is actief als journalist. In 2018 presenteerde ze haar literaire debuut ‘Concept M’ waarin ze de gedachtewereld van een terroriste verkent. Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht buigt Aafke Romeijn zich over de vraag of Europa een imaginaire gevangenis is, of de sleutel tot een vrijere wereld? 

Sinan Can

Sinan Can (1977) is een Nederlands onderzoeksjournalist en bekend om zijn prijswinnende documentaires over de oorlog in Afghanistan, Syrië en de terroristen van IS, maar in ook om zijn deelname aan Wie is de Mol? Voor zijn televisiewerk ontving Sinan in 2016 de ereprijs Journalist voor de Vrede. In 2017 maakte hij het tweeluik In het spoor van IS en in 2018 portretteerde hij de ellende van kinderen van jihadgangers in ‘De verloren kinderen van het kalifaat’.

Sprekers 2018

In 2018 werden de Vrijheidscolleges gegeven door Fresku, Jan Terlouw, Femke Halsema, Massih Hutak, Ali Rizvi, Herman Pleij, Afshin Ellian, Anousha Nzume, Joseph Oubelkas, Lucas De Man en Tinkebell. In de aanloop naar en op 5 mei gaven zij in 11 provincies in totaal 41 colleges.

Sprekers 2017

In 2017 hielden tien sprekers in totaal 38 colleges over de Four Freedoms. Dolf Jansen sprak over hoop, Maarten van Rossem over verkiezingsretoriek, Naema Tahir over gelukszoekers, Eric Corton over waar vrijheid ophoudt, Fidan Ekiz over het laten horen van je stem, Simone van Saarloos over gelijkwaardigheid, Boris van der Ham over vrijheid van levensbeschouwing, Frank Furedi over veiligheid en het inleveren van vrijheid, Prem Radhakishun over de randen van vrijheid van meningsuiting en Sunny Bergman over ‘Wit is ook een kleur’.

Jonathan Holslag

Belgische politicoloog en Chinakenner Jonathan Holslag (1981). Deze historicus wil graag dat wij leren van het verleden en in actie komen. Hij werd al eens een ‘onheilsprofeet met papieren’ genoemd. In 2018 verscheen zijn boek: ‘Vrede en Oorlog: een wereldgeschiedenis’ over 3000 jaar machtspolitiek in de wereld.

Dieuwertje Blok

Presentator Dieuwertje Blok (1957) is al decennia een vertrouwd gezicht voor televisiekijkend Nederland. Het thema vrijheid loopt als een rode draad door haar leven. Haar moeder was Joods en haar oma zat ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dieuwertje verzorgt dit jaar voor de Vrijheidscolleges de eerste editie van de kidscolleges voor leerlingen van 9 tot 12 jaar in Groningen, Leeuwarden en Utrecht.

Charles Groenhuijsen

Charles Groenhuijsen (1954) is journalist, schrijver, spreker en dagvoorzitter. Hij werkte 25 jaar bij de NOS als correspondent in Washington en presentator voor NOVA. Hij schreef in totaal 10 boeken over Amerikaanse en Nederlandse politiek. Groenhuijsen kijkt met optimisme naar de wereld en stelt zich de vraag; “Wat kunnen we van elkaar leren?”

Ronald Giphart

Schrijver Ronald Giphart (1965) heeft sinds zijn beroemde debuut ‘Ik ook van jou’ (1992) een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. ‘Ik ook van jou, Phileine zegt sorry’ en ‘Ik omhels je met duizend armen’ werden met veel succes verfilmd. In 2017 schreef hij een stuk tekst samen met een robot met daarin de onheilspellende zin: “Gaan wij Aardlingen in vrijheid de tweeëntwintigste eeuw halen?

 

Fotograaf: Bob Bronshoff

Stephan Sanders

Stephan Sanders (1961) is columnist, presentator, essayist en auteur. De door Nederlandse ouders geadopteerde Sanders studeerde filosofie en politieke wetenschappen en publiceert sinds 1982 in diverse dag- en weekbladen. Sinds medio 2016 is hij vaste columnist bij de Volkskrant en schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer en Trouw. Ook presenteert hij maandelijks het radioprogramma Brainwash (Human) op NPO Radio1.

Rajae El Mouhandiz

Film- en theatermaker Rajae El Mouhandiz (1979) laat zich niet in één discipline beschrijven. In het werk van deze zangeres, componiste, theatermaakster en documentairemaakster speelt het thema identiteit altijd een grote rol. El Mouhandiz brak toen ze vijftien jaar was met haar familie, die haar keuze voor de kunst niet accepteerde. In 2019 reist ze door Nederland met haar eerste solovoorstelling Thuis Ontheemd #2. El Mouhandiz wil de ruimte laten zien die vrouwen mogen en kunnen innemen in de wereld.

Sprekers 2016

Tussen 29 maart en 5 mei 2016 vonden in negen provincies in Nederland 34 Vrijheidscolleges plaats. Lezingen over fundamenten van de democratie door Ancilla Tilia, André Manuel, Henk van Houtum, Jessica Durlacher, Mardjan Seighali (directeur van het UAF), Mostafa Hilali, Vincent Bijlo, Zihni Özdil en Dominee Gremdaat. Bekijk hier de aftermovie en de video-registratie van het Vrijheidscollege van Mardjan Seighali over Vrijwaring van gebrek.

Sprekers 2015

In 2015 breidde Vrijheidscolleges met 28 colleges uit naar Almere, Den Haag, Groningen, Utrecht, Wageningen, Zwolle en diverse plaatsen in Zeeland, met lezingen van onder andere Gerdi Verbeet, Maarten van Rossem, Arend Jan Boekestijn, Jan Jaap van der Wal en Yassin Elforkani.

Sprekers 2014

In 2014 werden er Vrijheidscolleges georganiseerd in Utrecht, Amsterdam en Den Haag, met Naeeda Aurangzeb, Ewald Engelen, Rob Wijnberg en Monique Samuel als spreker.  

Sprekers 2013

In 2013 vond de eerste reeks Vrijheidscolleges plaats in Utrecht. Sprekers waren toen Abdelkader Benali, Hans Achterhuis, Kustaw Bessems en Barbara Oomen.