Colleges over de four freedoms van Roosevelt - Naema Tahir
colleges over de Four Freedoms van Roosevelt - Tilburg
Colleges over de Four Freedoms van Roosevelt - Opening 2017
colleges over de Four Freedoms van Roosevelt - Eric Corton
colleges over de Four Freedoms van Roosevelt - Sunny Bergman
Colleges over de Four Freedoms van Roosevelt
Colleges over de Four Freedoms van Roosevelt - Utrecht

Eric Corton

Eric Corton (1969) is radio- en televisiepresentator en acteur.

Eric presenteert al veertien jaar (muziek) programma’s bij o.a. BNN/VARA, NTR en de VPRO, zowel op de radio (3FM, Radio 2 en Radio 1) als op televisie. Eric is een bevlogen ambassadeur van het Nederlandse Rode Kruis. Voor 3FM maakte hij elf jaar diverse reportages in verre landen voor onder meer Serious Request, de jaarlijkse inzamelactie van het radiostation die aandacht vraagt voor een ‘stille ramp’. Naar aanleiding van deze reizen heeft hij het boek Wilde Wereld geschreven. Ook is Eric een fervent autoliefhebber, een passie die hij uit de doeken doet in zijn tweede boek Auto-biografie.

Dolf Jansen

Dolf Jansen (25 juni 1963) is cabaretier, schrijver, muzikant, presentator en marathonloper. Hij start zijn cabaretcarrière met Hans Sibbel (Lebbis) in 1989 met succes wanneer hij aan het Leids Cabaret Festival meedoet. De laatste jaren gaan de heren steeds meer hun eigen weg. Dolf maakte in het theater een serie solovoorstellingen, zoals ‘JansenPraat’ en ‘DolfDurft’. 2013 is het jaar dat Dolf 50 geworden is en waar hij met zijn voorstelling TOPVORM op zoek gaat naar fysieke en psychische consequenties van deze leeftijd. In 2014 staat hij weer in de theaters met een Oudejaars voorstelling. Hij schrijft, veel en vaak: columns, gedichten, liedteksten, reisverhalen, interviews en voor diverse televisieprogramma’s.  Op de radio is Jansen elke zondag te horen met ‘Afslag Thunderroad’ en elke zaterdagmiddag met ‘Spijkers met Koppen’.

 

Fidan Ekiz 

Jarenlang was Fidan Ekiz correspondent Turkije voor onder andere RTL Nieuws en de GPD bladen in Istanbul. Nu is ze met enige regelmaat tafeldame bij De Wereld Draait Door en is ze columnist voor het tijdschrift Jij & Je Kinderen. Ook maakte zij samen met De Wereld Draait Door de documentaire Alles komt goed? In deze documentaire geeft ze antwoord op de enorme woede en opspraak die ze losmaakte na haar uitspraken over de aanslagen op Charlie Hebdo in De Wereld Draait Door. Ze wilde hiermee de nuance terug te brengen. In 2009 maakte Fidan de vijfdelige documentaire serie Veerboot naar Holland voor de VARA over emigratieverhalen van Turkse gezinnen. Hiermee won zij de Erasmus EuroMedia Award en Rotterdamse Persprijs. Ook de documentaire Ik zie een verre reis is van haar hand.

Prem Radhakishun

Prem Radhakishun (1962) is ‘Multimediaal Informatieverstrekker’. Naast zijn werk als advocaat, radiocolumnist, krantencolumnist, televisiepresentator, programmamaker. Hij werd geboren in Suriname, maar kwam na de Decembermoorden naar Nederland. Hij studeerde rechten aan de VU en werd in 1990 beëdigd als advocaat. Al tijdens zijn studie was hij journalistiek actief. Hij werkte daarna onder meer voor BNR Nieuwsradio en het Parool. In 2003 begon hij aan het NPS-televisieprogramma Premtime dat tot 2008 liep. Voor tv maakte hij verder nog het onderwijsprogramma ‘De School van Prem’ en ‘De Herkansing’, waarin probleemjongeren een tweede kans werd geboden. Radhakishun neemt geen blad voor de mond en gaat het debat nooit uit de weg. Hij deed in 2013 mee aan het tv-prgramma De Slimste Mens ter Wereld. De kern van alle activiteiten die Prem doet is het overbrengen van informatie, via alle mogelijke media.

Frank Furedi

Frank Furedi (Boedapest, 1947) emigreerde na de mislukte opstand van 1956 met zijn familie van Hongarije naar Canada. Hij studeerde vervolgens geschiedenis aan de Universiteit van Montreal. Sinds 1969 woont hij in Groot-Brittannië, waar hij studeerde aan de School of Oriental and African Studies in Londen. Hij haalde daar zijn MA (over de Afrikaanse politiek) en promoveerde op de Mau Mau-opstand in Kenia.

De laatste jaren is Furedi vooral bekend van zijn publicaties over de angst voor risico’s. Hij schreef in 1997 Culture of Fear.  Andere boeken van zijn hand zijn Wasted: Why Education Isn’t Educating en Invitation to Terror: The Expanding Empire of the Unknown, een analyse over de impact van het terrorisme van na 9/11. Zijn recente publicaties On Tolerance: A Defence of Moral Independence en Authority: A Sociological Introduction gaan in op relatie tussen vrijheid en autoriteit. Hij wordt genoemd als  meest geciteerde socioloog in de Britse pers.

Sunny Bergman

Sunny Bergman is documentairemaker en schrijver. Met documentaires als Beperkt Houdbaar, Sletvrees, Sunny Side of Sex, Zwart als Roet en Sunny Side of Spirit stelt zij gevoelige thema’s aan de kaak en beïnvloedde het maatschappelijke debat hieromtrent. Haar nieuwste film Wit is ook een kleur kwam in december 2016 uit. Hierin onderzocht Sunny waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen of zelfs boos worden als het over racisme en witte privileges gaat.

Maarten van Rossem

Maarten van Rossem was bijzonder hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en ging in 2008 met pensioen. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Het grote publiek kent hem vooral als televisiepersoonlijkheid. Zo is hij regelmatig in actualiteitenprogramma’s te gast als deskundige. Naast deze televisieoptredens schrijft hij een column voor het Historisch Nieuwsblad, en heeft hij een eigen glossy, Maarten! genaamd.

Naema Tahir 

Naema Tahir (1970) werd in Slough, Groot-Brittannië geboren uit Pakistaanse ouders. Ze groeide op in zowel Engeland, Nederland als Pakistan.Tahir is auteur van vele boeken en artikelen over de multiculturele samenleving, met een bijzondere belangstelling voor de mensenrechten van vrouwen in zowel moderne als traditionele gemeenschappen. Tevens schrijft zij over de worsteling van migranten uit verschillende generaties die graag ergens bij willen horen. Van haar hand verschenen de titels Eenzaam heden (2008), De Bruid (2011), Gesluierde Vrijheid en Brieven in Urdu.

 

Simone van Saarloos 

Simone van Saarloos (New Jersey, VS, 1990) studeerde Filosofie en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York. Ze schreef literaire kritieken en interviews voor de Volkskrant. Ze publiceerde essays, opiniestukken en fictie in onder meer Vrij Nederland, De Correspondent en NRC. Ook geeft ze regelmatig lezingen en treedt ze op als interviewer. Met Niña Weijers organiseerde zij een ‘sekstische talkshow’. Als duo vertaalden zij ook Nein. een manifest van Eric Jarosinski (Lebowski Publishers).

Boris van der Ham 

Boris van der Ham was jarenlang politiek actief als Tweede Kamerlid. Hij is nu onder meer voorzitter van het Humanistisch Verbond, de vereniging die atheïsten, humanisten, agnosten en vrijzinnigen verbindt. Daarnaast heeft hij verschillende andere bestuurlijke functies in het bedrijfsleven, de cultuur, media en onderwijs. Zijn nieuwste boek ‘De Koning Kun Je Niet Spelen’ gaat over de overeenkomsten tussen politiek en theater, tussen politici en acteurs. Het is een pleidooi voor meer waarachtigheid in het theater van de politiek. In 2012 publiceerde hij het boek ‘De Vrije Moraal’. Daarin duikt hij in de boeiende geschiedenis van het ‘wilde’ Nederland, en geef Boris zijn visie over de manier waarop vrijheid in goede banen kan worden geleid. Naast deze boeken publiceert hij regelmatig columns en opinieartikelen.