De erfenis van Hugo de Groot gevierd met bijzondere Vrijheidscolleges

Meld je aan!

Vrijheidscolleges Live met Soundos El Ahmadi

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Haroon Ali

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Joris Linssen

Kijk terug

Philip Freriks VERPLAATST

Datum: 3 mei 2020, 20:00
Locatie: De bblthk Wageningen, Stationsstraat 2, Wageningen

DEZE ACTIVITEIT WORDT VERPLAATST IVM DE CORONA-CRISIS

 

Persoonlijk vrijheidscollege van Philip Freriks
Journalist Phillip Freriks is kort na de Tweede Wereldoorlog geboren. Tijdens de bevrijding werd zijn broertje per ongeluk doodgeschoten door een Canadese soldaat. Zijn broertje was bij zin  grootouders in Groningen, omdat het daar veiliger zou zijn en er meer eten was. De onderbuurman was een NSB-er en deed bij de bevrijding nog een laatste wanhoopsactie door de Canadezen te beschieten. De Canadezen schoten terug en raakten daarbij zijn broertje. De bevrijding van het land heeft voor de familie Freriks dus een persoonlijke, tragedie meegebracht. In het vrijheidscollege behandelt Freriks enkele schaduwkanten van de bevrijding, ook al bracht het vooral veel goeds.

Phillip Freriks (1944) is journalist, columnist en presentator. In zijn vrijheidscollege behandelt Freriks enkele schaduwkanten van de bevrijding, ook al bracht het vooral veel goeds. Freriks was dertien jaar nieuwslezer bij het NOS Journaal en presenteert vanaf 2012 het programma De Slimste Mens. In 2019 maakte hij voor Omroep Max 75 jaar na D-Day het programma In de voetsporen van D-Day. Freriks is kort na de oorlog geboren en dus opgegroeid en opgevoed met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Door een tragische samenloop van omstandigheden werd zijn broertje per ongeluk doodgeschoten door een Canadees tijdens de bevrijding van Nederland. 

Freriks werkte vanaf de jaren 70 als correspondent in Parijs voor diverse Nederlandse media. In de loop der jaren maakt Freriks diverse programma’s. Bovendien speelt hij in meerdere theatervoorstellingen zoals De Grote Verkiezingsshow van Het Zuidelijk Toneel. Inmiddels werkt Philip Freriks een aantal maanden per jaar aan De slimste mens en brengt zijn tijd samen met zijn vrouw verder door in Parijs en Corsica. “Het NOS Journaal heb ik eind 2009 heel bewust achter me gelaten, na veertien jaar nieuws lezen. Ik koos voor de vrijheid: een paar maanden per jaar werk ik aan De Slimste Mens, verder mag ik een beetje rommelen. Dat is fijn, alsof ik mag buiten spelen.”

Vorige pagina