Check het najaarsprogramma

Agenda

Dieuwertje Blok brengt hoopvolle boodschap

Vlogs Vrijheidssprekers

Dieuwertje Blok VERPLAATST

DEZE ACTIVITEIT WORDT VERPLAATST IVM DE CORONA-CRISIS


Datum: 
1 april 2020
Locatie: Maczek Memorial Breda, Ettensebaan 17A, Breda

Het Generaal Maczek Memorial viert zijn opening, in samenwerking met de Vrijheidscolleges en Brabant Remembers, met een speciaal vrijheidscollege voor kinderen door Dieuwertje Blok.

Programma
14.30 ontvangst van de deelnemers in het Maczek Memorial Breda
14.45 aanvang van het kidscollege
15.30 korte pauze
15.45 Kunst voor vrijheid
Geïnspireerd door het verhaal van Dieuwertje, gaan we, na afloop van het college, met de kinderen zelf schilderijtjes maken over Vrijheid. Deze schilderijtjes worden aan het einde van de bijeenkomst in het Memorial geplaatst in een kleine tentoonstelling die tot en met 5 mei te zien zal zijn in het Maczek Memorial Breda.
16.30 einde bijeenkomst. 

Aanmelden kan via email: opening@maczekmemorial.nl o.v.v. KIDSCOLLEGE, waarin opgenomen: naam, leeftijd, naam van de school en of je als (groot)ouder aanwezig blijft of niet. U ontvangt een bevestiging van uw reservering via de mail.

Er is plaats voor maximaal 50 kinderen.


Over het vrijheidscollege van Dieuwertje Blok 

Dieuwertje is heel bewust dat zij leeft in vrijheid; “Mijn moeder was 17 toen de oorlog uitbrak en 19 toen ze moest onderduiken. Haar verhaal is natuurlijk ook heel bepalend geweest voor mijn gevoel van vrijheid. Ik ben het aan haar verplicht om, net als zij gedaan heeft na de oorlog, ervoor te waken dat de bevrijding toen niet voor niets is geweest.”

Vrijheid lijkt in onze tijd vanzelfsprekend, maar Dieuwertje Blok weet door haar familiegeschiedenis dat deze waarde zeer kwetsbaar is. Blok deelt in dit speciale kindercollege haar visie op vrijheid aan de hand van haar eigen levensverhaal. Haar oma was Joods. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren haar grootouders gedwongen om onder te duiken. Haar moeder was toen nog een kind. Blok vertelt op een toegankelijke manier aan kinderen hoe het was voor haar moeder en welk effect het nu nog op haar heeft.

Blok: “Dankzij hulp van heel moedige mensen heeft mijn moeder de oorlog overleefd. Alle andere familie heeft, op één nicht na, de oorlog niet overleefd, omdat ze werden vermoord. Als je zo’n grote onvrijheid hebt meegemaakt, weet je als geen ander wat vrijheid betekent. Mijn moeder heeft na de oorlog, toen ze weer vrij was, een keuze gemaakt. Ze is niet gaan haten en heeft zich niet van de wereld afgekeerd. Ze is vooral blijven geloven in een betere toekomst en dat je daar zelf aan moet werken. Ze heeft die vrijheid niet voor lief genomen, maar er een werkwoord van gemaakt door er op haar manier voor te waken dat die bevrijding niet voor niets is geweest.”

Presentator Dieuwertje Blok (1957) is al decennia een vertrouwd gezicht voor televisiekijkend Nederland. Van Sinterklaasjournaal tot De Wereld Draait Door. Het thema vrijheid loopt als een rode draad door haar leven. Haar moeder was Joods en haar oma was een internationaal bekende kleinkunstenares: Stella Fontaine. Deze wist tijdens de Tweede Wereldoorlog onder te duiken, maar andere familieleden werden vermoord in concentratiekampen Sobibór en Auschwitz. Dieuwertje verzorgt na het succes van vorig jaar ook in 2020 de speciale kidscolleges voor leerlingen van 9 tot 12 jaar.

 

Vorige pagina