Podcast Vrijheidsgasten

nieuws

Angelique Houtveen & Fresku op HZ Vlissingen

Bekijk het college

Vrijheidscollege Gijs Tuinman

Bekijk het college

Gijs Tuinman in het Maczek Memorial Breda

Bekijk het college

Nagesprek Vrijheidscollege Sinan Can

Bekijk het college

Vrijheidscollege Robert Vuijsje

Bekijk het college

Dieuwertje Blok in Krimpen a/d IJssel

Agenda

Robert Vuijsje

Datum: 27 oktober 2020
Locatie: Summa College, Eindhoven 

Met muzikale omlijsting van oud Vrijheidsspreker Fresku.

Over het vrijheidscollege van Robert Vuijsje
Auteur Robert Vuijsje heeft sinds zijn jeugd, de sentimenten over de Tweede Wereldoorlog en over Joden, totaal zien veranderen. Vuijsje vierde zijn 30e verjaardag, door omstandigheden, in het voormalig concentratiekamp Auschwitz. Op komische en confronterende wijze - en tegen de achtergrond van die absurde viering - beschrijft hij in zijn Vrijheidscollege hoe Nederland, de wereld en ook zijn eigen wereld, onherkenbaar anders zijn geworden. Zijn idee over de vrijheid van 2020 is: de vrijheid je gekwetst te voelen.

Robert Vuijsje (1970) is journalist en schrijver. In 2008 debuteerde hij als schrijver met de roman Alleen Maar Nette Mensen. Een roman over de verhouding tussen verschillende bevolkingsgroepen in Amsterdam. In 2019 publiceerde Vuijsje de opvolger van het boek; Salomons oordeel. Op komische en confronterende wijze beschrijft Vuijsje in zijn Vrijheidscollege hoe Nederland, de wereld en ook zijn eigen wereld, onherkenbaar anders zijn geworden. Een college over de vrijheid je gekwetst te voelen.

Vuijsje studeerde sociologie en amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn boek Alleen maar nette mensen kreeg veel kritiek door de typering van de zwarte vrouw. Sinds vijf jaar maakt Vuijsje de reportage Land van Afkomst voor de Volkskrant waarin hij Nederlanders met een gemengde afkomst vraagt naar de rol die dit speelt in hun leven. In 2019 publiceerde Vuijsje de opvolger van het boek; Salomons oordeel. Het boek gaat over de relatie tussen de Joodse Max, zijn Nederlands-Surinaamse vrouw Alissa en hun zoon Salomon. Vuijsje, zelf Joods en getrouwd met een Nederlands-Surinaamse vrouw, schrijft veel over hoe mensen met verschillende achtergronden met elkaar samenleven: "Ik pretendeer dat niemand anders zo van binnenuit kan beschrijven hoe wij nu in Nederland met elkaar samenleven". 

“Er is de afgelopen tien jaar veel gebeurd in Nederland. We zijn in een andere wereld terechtgekomen, een wereld vol ongemak en hysterie over hoe wij ons tot elkaar verhouden. Een wereld waarin emotie de boventoon voert.” Maar ook na de kritiek op bepaalde typeringen in Alleen Maar Nette Mensen wil Vuijsje onderwerpen waaraan mensen aanstoot kunnen nemen, niet mijden. 

Bekijk hier het Vrijheidscollege of luister naar de podcast: 

Podcast

Beeld: Willem Kaldenbach

Vorige pagina